• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • İzmir 26 °C
  • Giresun 17 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Yağışlar Yaşamı Felç Etti

Yağışlar Yaşamı Felç Etti
Giresun'da etkili olan sağanak yağmur sonucunda yaşanan heyelan ve dere taşkınları nedeniyle Valilikte Kriz Masası oluşturuldu...

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi yakınında sağanak yağmurla birlikte meydana gelen heyelanda Gümüşhane-Tirebolu kara yolu ulaşıma kapandı. Ayrıca heyelan nedeniyle kayan kütlenin Harşit Çayı'nın önünü kesmesi sonucu biriken suyun sele yol açabileceği düşüncesiyle dere yatağına yakın yerlerdeki yaklaşık 200 konut boşaltıldı.
Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi yakınında sağanak sonucu meydana gelen heyelan nedeniyle Gümüşhane-Tirebolu Karayolu ulaşıma kapandı.

Kürtün Kaymakamı Zafer Engin, yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağışla birlikte Kürtün Güngözü Köyü Mevkii'nde meydana gelen heyelan sonucu Gümüşhane-Tirebolu Karayolu'nun ulaşıma kapandığını, kayan kütlenin Harşit Çayı'nın önünü kesmesiyle su birikmeye başladığını belirtti.

Kayan kütlenin çok büyük olduğunu ifade eden Engin, ''Heyelan nedeniyle şu ana kadar bize can kaybı ya da yaralanma konusunda bir bilgi intikal etmedi'' diye kolnuştu. Engin, Karayolları ve Gümüşhane İl Özel İdaresi ekipleri ile bölgede baraj inşaatı çalışması yürüten özel bir şirkete ait elemanların iş makineleriyle Harşit Çayı önünde biriken kütleyi kaldırmaya çalıştığını kaydetti.

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nun olay yerine hareket ettiği, bölgede diğer ilgililerin durumu değerlendirdiği öğrenildi. Bu arada bölgedeki aşırı yağış nedeniyle enerji nakil hatlarında arıza meydana geldi.

Bu nedenle Gümüşhane'nin Torul ve Kürtün İlçeleri'ne akşam saatlerinden itibaren elektrik verilemiyor.

DOĞANKENT'TE 200 KONUT BOŞALTILDI

Kayan kütlenin arka kısmında bulunan suyun basıncıyla kütlenin yıkılıp suyun ön tarafta sele neden olabileceği düşüncesiyle Doğankent'te dere yatağına yakın yerlerdeki yaklaşık 200 konut boşaltıldı.

Doğankent Belediye Başkanı Nazmiye Kabadayı, Kürtün'deki heyelan sonucu bölgede 1 kilometre uzunluğunda su gölü oluştuğunu belirterek, ''Doğankent ilçe merkezinde HES lojmanları başta olmak üzere Harşit Çayı'na yakın tüm evlerin boşaltılmasına başladık'' diye konuştu.

Bu konuda belediye hoparlöründen sık sık anons yaptıklarını belirten Kabadayı, ''Harşit Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü Tirebolu ilçesine kadar çay kenarında bulunan evlerdeki vatandaşlarımızı da jandarma ekiplerimiz uyarıyor. Bu uyarımız yaklaşık 600 haneyi kapsıyor'' dedi.

ESPİYE'DE AMBULANS MAHSUR KALDI

Espiye'nin Ericek Köyü'ne hasta almaya giden 112 ambulansı, yolda meydana gelen heyelan ve taşan dere sonucu mahsur kaldı. Ormanlık alanda mahsur kalan ambulansı kurtarmaya giden AKUT ve UMKE ekiplerinin heyelan nedeniyle bölgeye ulaşamadıkları bildirildi.   

DERELİ'DE DERELER TAŞTI EVLERİ SU BASTI

Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, ilçesinin Yüce, Çal ve Yıldız köylerinde dere taşkınları yaşandığını söyledi. Kümbet ve Çal derelerinin taşması sonucu bu köylerde bazı evleri su bastığını vurgulayan Şenlikoğlu, taşkın nedeniyle mahsur kalan bir vatandaşın da iş makinesi ile kurtarıldığını, bir iş makinesinin de dere sularına kapıldığını aktardı.

ÇANAKÇI'DA 20 EV BOŞALTILDI

Çanakçı'da dere kenarlarında bulunan çok sayıda ev, sel ve heyelan riski nedeniyle tahliye edildi. Boşaltılan evlerde yaşayanlar, akraba ve komşularına sığındı. Karabörk beldesinde de dere yakınındaki 20 ev tedbir amaçlı boşaltıldı.

KRİZ MASASI KURULDU

Giresun Afet ve Acil Durum İl Müdürü Halil Topatan, etkili yağış üzerine valilikte kriz masası oluşturulduğunu ifade ederek, ''Can kaybımız yok. Tekrar etkili olması beklenen yağış nedeniyle vatandaşları önlem almaları için uyarıyoruz'' dedi. 
Topatan, yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde yörenin orta kesimlerinde etkili olan yoğun yağışın Dereli, Çanakçı ve Yağlıdere ilçelerinde hayatı olumsuz şekilde etkilediğini ifade etti.

Etkili yağışın Dereli ilçesinin Yavuzkemal, Çanakçı ilçesinin Karabörk ve Yağlıdere ilçesinin Üçtepe beldelerinin üst kesimlerinde yer yer heyelana neden olduğunu anlatan Topatan, şunları söyledi:

''Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy başkanlığındaki kriz masası ilgili birimlerle koordineli bir şekilde gerekli çalışmaları yapıyor. Yaşanan olumsuzlukları buradan çözümlemeye çalışıyoruz. Heyelanlardan dolayı söz konusu beldelerde lokal olarak elektrik ve telefon kesintisi yaşanıyor. Son olarak Espiye ilçesinin Ericek köyünde hasta bir çocuğa ulaşmaya çalışan ambulans heyelan nedeniyle yolda mahsur kaldı. AKUT ve İl Özel İdaresi ekiplerince kurtarılan ambulans ve çocuk hastaneye ulaştırıldı.''

Şu ana kadar can kaybı meydana gelmediğini belirten Topatan, vatandaşları gece yarısından sonra etkili olması beklenen yağışa karşı uyardı.

DOĞANKENT'TE SON DURUM

Doğankent Belediye Başkanı Nazmiye Kabadayı ise Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Güngözü Köyü mevkisinde meydana gelen heyelan sonucu Harşit Çayı'nın önünün kesildiğini ve bu nedenle Tirebolu-Gümüşhane kara yolunun ulaşıma kapandığını anımsattı.

Heyelanla Harşit Çayı önünde doğal bir set oluştuğunu ifade eden Kabadayı, ''Setin arka kısmında 10-15 metre derinliğinde, 60-70 metre genişliğinde 1,5-2 kilometre uzunluğunda gölet oluştu. Suyun basıncı ile doğal setin yıkılıp aşağı kesimlerde sele neden olacağı düşüncesiyle Doğankent ilçe merkezi ve bu güzergahtaki dere yatağına yakın yerleşim birimlerindeki 600 haneyi boşalttık'' dedi.

Kabadayı, vatandaşları dere yatağından uzak kesimlere çıkmaları konusunda anonslarla uyardıklarını vurgulayarak, ''Halkımızdan sabaha kadar evlerine dönmemelerini istedik. Çünkü devlet ve meteoroloji yetkilileri bizleri sel konusunda uyardı. Bu nedenle tedbir amacıyla vatandaşlarımızın riskli bölgelerdeki evlerine gitmemelerini istedik'' diye konuştu.

Heyelan sonrası oluşan doğal setin kenarından suyun yavaş yavaş akışa geçtiğini ifade eden Kabadayı, tehlikenin geçtiğini söylemek için erken olduğunu kaydetti.

Kabadayı, tehlikeli gördükleri bölgelerde vatandaşların evlerine dönmemeleri gerektiğine işaret ederek, ''Vatandaşlarımız bu konudaki uyarılarımızı dikkate almalıdır'' dedi.

GÜMÜŞHANE VALİSİ: CAN KAYBIMIZ YOK  

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Kürtün ilçesi yakınındaki Günyüzü köyü mevkisinde meydana gelen heyelana ilişkin olarak, ''Heyelan sonrası herhangi bir can kaybımız yok. Mal kaybı konusunda ise tespit yapılamadı'' dedi.

Salihoğlu, heyelanın yaşandığı bölgeye gelerek Kürtün Kaymakamı Zafer Engin, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat ve karayolları yetkililerinden bilgi aldı.

Salihoğlu, incelemeleri sonrası yaptığı açıklamada, aşırı yağışlar nedeniyle Günyüzü köyü mevkisinde meydana gelen heyelan sonrası Harşit Çayı'nın önünün kesildiğini söyledi.

Heyelanla gelen kütlenin oldukça büyük olduğunu ifade eden Salihoğlu, şöyle devam etti:

''Karanlık olduğundan şu anda tespit edilmesi mümkün değil. Ancak heyelan sonrası dere yatağının önünün kesilmesi taşkına neden oldu. Şu anda Harşit Çayı suyu kara yolundan akmaktadır. Bu nedenle gerek bizim bölgemizden gerekse Giresun'un Doğankent ilçesi tarafından olmak üzere Gümüşhane-Tirebolu kara yolu ulaşıma kapandı.''

Heyelan sonrası herhangi bir can kaybı olmadığını dile getiren Salihoğlu, ''Mal kaybı konusunda ise herhangi bir tespit yapılamadı. Taşkınla birlikte başta Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat'a ait akaryakıt istasyonu olmak üzere kara yolu kenarında bulunan bazı iş yerlerinin alt katlarını su bastı. Üçtaş Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun da alt katını su bastı. Ancak okulumuzda şu anda öğrenci bulunmuyor. Maddi zararımız var'' diye konuştu.

Salihoğlu, önceliklerinin can güvenliği olduğunu kaydederek, ''Yağmur durdu. Dere yatağı ise yavaş yavaş boşalmaktadır. Biriken suyun patlama diye bir durumu görülmüyor. Karayolları, İl Özel İdaresi, belediye ve Acil Durum Müdürlüğüne ait ekiplerimiz heyelan bölgesinde hazır durumda beklemektedir. Suyun çekilmesini bekliyoruz. Sabah erken saatlerden itibaren ekiplerimizin yaptığı tespitler doğrultusunda çalışma başlatılacaktır'' dedi.

Bu arada aşırı yağış sonrası heyelan bölgesi dışında kalan bölgelerde sel sularıyla birlikte kara yolunun çeşitli bölgelerine yığılan malzemelerin karayolları ekiplerince temizlendiği bildirildi.

Akşam saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle Torul ve Kürtün ilçelerinde enerji nakil hatlarında meydana gelen arızanın da giderildiği, her iki ilçeye de elektrik verildiği öğrenildi.

giresunekspres.com

Bu haber toplam 2025 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.