• BIST 8718.11
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • İzmir 8 °C
  • Giresun 9 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

FINDIK FİYATI DÜŞÜŞE GEÇTİ

FINDIK FİYATI DÜŞÜŞE GEÇTİ
Mayıs 2015 ortalarında ilk kez kilogram başına 21.60 TL’yi gören fındık fiyatı, Haziran ayı ortasında sert bir düşüşle ortalama 15 TL’ye geriledi.

Mayıs 2015 ortalarında ilk kez kilogram başına 21.60 TL’yi gören fındık fiyatı, Haziran ayı ortasında sert bir düşüşle ortalama 15 TL’ye geriledi.

Fındık ürünü 2015 yılının başında artışını sürdürmüştü. Fındık, Çarşamba'da tarihinde ilk kez kilogram başına 21,60 TL’den, Orta Karadeniz genelinde de serbest piyasada 22 TL’den alıcı bulmuştu.

2014-2015 sezonu başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı önce 13 liraya sonra 14 liraya kadar yükseldi. 2015 yılının son iki ayında kabuklu fındığın kilogram fiyatı 13,80 TL civarında seyrediyordu. 2015 Ocak ayının son işlem gününde ise fındık, Çarşamba Ticaret Borsası tabelasında kilogram başına brüt 18 TL'yi gördü. Fındığın kilosu 2015 Ocak ayından Mayıs ayına kadar 16 TL ile 18 TL arasında değişti. Fındık son olarak Mayıs 2015 ortalarında Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında tarihinde ilk kez kilogram başına 21,60 TL'yi, Ordu Ticaret Borsası'nda 20,50 TL'yi, Giresun Ticaret Borsası'nda 20,55 TL'yi gördü. Elinde fındık olan üreticinin de yüzü güldü. Ordu Ticaret Borsası'nda 19,50 TL'den liradan işlem gören kabuklu tombul fındığın kilogram fiyatı, serbest piyasada 22 liraya kadar çıktığı bildirildi.

Fındık fiyatındaki düşüş tüccarlar tarafından ihracat talebi olmayışına bağlanıyor. Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney de fiyatlarda yaşanan artışın gerçek fiyat olmadığını savunuyordu.

FİYAT DENGELENECEK

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, yerel kaynaklara yaptığı açıklamada fındık fiyatlarındaki düşüşlerin ana nedenini yeni sezondaki fındığın dalda iyi görünüp stokçunun elindeki fındığı piyasaya sürmesine bağlayarak bundan sonra fındığın 15 lira seviyesinde dengeleneceğini savundu.

REEL RAYİŞ 15 TL’DİR

Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, fındık fiyatlarındaki genel düşüşü doğru bulduğunu çünkü asıl rayiç fındıkta kilogram başına 15 TL olması gerektiğini savundu. Güney, "Belki sizlere tuhaf gelecek ama bu dönem için fındığın kilogram başına 20 TL’leri görmesini ben hiç doğru bulmadım. Çünkü bir ürünün gerçek rayiç değeri olmalı. Çok oynamamalıdır. Bence şu an için fındığın reel değeri kilogram başına 15 TL olmalıdır. Fındık doğru fiyattadır." açıklamasını yaptı.

Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi (INC) İcra Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, 21 Mayıs’ta yaptığı açıklamada dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'ye tehlikeli rakipler geldiğini söyledi. Fındık fiyatının yüksekliğinin kimseyi memnun etmemesi gerektiğini ifade eden Zapsu, yüksek fiyatın Türkiye'nin önüne yeni rakipler çıkarabileceğini öne sürdü. Bir zamanlar rakipsiz konumdaki Türkiye'nin hala lider olmasına rağmen pazar payının yüzde 71 olduğuna dikkat çeken Zapsu, makineli tarım yapan Şili, Avustralya ve ABD'nin Türkiye için tehlikeli rakipler olabileceğini vurguladı.

Giresun Ticaret Borsası’nın resmi web sitesinde ise fındık fiyatının açıklandığı alanda, "Serbest piyasada kabuklu fındık fiyatları oluşmadığı için, fiyat bilgisi sunulamamaktadır. Yeni sezonda fiyat bilgisi verilmeye devam edilecektir.” bilgi yazısı dikkat çekiyor. Ordu Ticaret Borsası’nın resmi web sitesinde ise günlük fındık fiyatı bir süredir verilmiyor.

Yaşanan genel düşüşle birlikte diğer fındık borsalarında kilogram fiyatları şöyle oldu: "Çarşamba Ticaret Borsası'nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına 15 TL,

Fatsa Ticaret Borsası'nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına net 15 TL.

Ünye Ticaret Borsası'nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 15 net 14,70 TL,

Terme Ticaret Borsası'nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına net 15,50 TL "

Bu haber toplam 5680 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.