• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • İzmir 7 °C
  • Giresun 9 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

ŞEBİNKARAHİSARLILAR ARTIK ULUSAL BASINDA MANŞET BELİRLİYOR

ŞEBİNKARAHİSARLILAR ARTIK ULUSAL BASINDA MANŞET BELİRLİYOR
Her yerde başarılarından söz ettiren Şebinkarahisarlılar artık ulusal basında manşet attırıyor.
Ulusal basına Şebinkarahisarlı bir genç daha, her yerde başarılarından söz ettiren Şebinkarahisarlılar artık ulusal basında manşet attırıyor.
 
Milli Gazetenin 30 Haziran Cumartesi tarihli baskısının manşet haberini Şebinkarahisar'ın taşçılı köyünden olan hemşerimiz Muhabir Eser GEDİK hazırladı. 
 
Eser GEDİK Kimdir?

eser.jpg

Eser Gedik Aralık 1986'da Şebinkarahisar'ın Taşçılı köyünde dünyaya geldi. Arel Üniversitesi Gazetecilik bölümünde okuyan Gedik, aynı zamanda Milli Gazete ve Nevsada dergilerinde muhabirlik yapmaktadır.

Eser GEDİK'İN Milli Gazeteye attığı manşet

534737_10150996681088433_1000279027_n.jpg

Eser GEDİK'İN Yaptığı Haber

İstanbul'da ikinci öksüz: Kariye Camii

İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya ile birlikte kiliseden camiye çevrilen Kariye Camii, içinde 450 yıl boyunca namaz kılındıktan sonra tıpkı Ayasofya gibi Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline getirilmişti.

Eser Gedik'in haberi

Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde birçok caminin kiliseye ya da müzeye dönüştürülerek tahrip edildiği gerçeği gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bunun son örneği ise yüzyıllardır cami olarak kullanılan daha sonra Bakanlar Kurulu'nun kararı ile müzeye dönüştürülen Kariye Camii.

İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya ile birlikte kiliseden camiye çevrilen Kariye Camii de tıpkı Ayasofya gibi Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline getirilmişti. Çevresinde sahabe mezarları da bulunan Kariye Camii'nin çevresine Mimar Sinan tarafından büyük bir medrese de inşa edilmişti.
Bizans enstitüsüne teslim edildi

Kariye Camii 450 yıla yakın cami olarak kullanıldığı düşünülmeksizin Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline getirildi. Kurulun 29.08.1945 tarihli kararının ardından caminin tüm eşyaları kaldırılarak minberi Zeyrek Camii'ne taşındı. Bizans Enstitüsü, binayı restore ettikten sonra ve mimari bakımdan etraflı bir incelemesi yapıldı. Daha sonra ise Kariye Camii, Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı olarak ziyarete açılmıştır.
Yıl yıl kariye...

-1648 yılına ait bir belgeye göre ise, Kariye Camii'nin bu yüzyılda oldukça hasar gördüğü anlaşılıyor. İstanbul'da meydana gelen büyük depremler yüzünden cami kullanılamaz duruma geldi.

-Bu dönemde medresesi küçültüldü daha sonraki yıllarda ise tamamen kaldırıldı.

-İstanbul medreseleri hakkında 2 Eylül 1914'te yazılan bir raporda, dört odalı ahşap bir yapı olan Kariye Medresesi'nin son derece harap bir durumda olduğu belirtiliyor.

-1766 yılında Kariye, Mimar İsmail Halîfe tarafından onarılmıştır.

-Cumhuriyet'in ilanının ardından, 1945'te Bakanlar Kurulu tarafından cami yerine müze olarak kullanılmasına karar verildi. Bizans Enstitüsü binayı yeniden restore ederek müze haline getirdi.

Tarihçi - Yazar Yavuz Bahadıroğlu "Kimliksizleştirme operasyonu"

"Kariye Camii, Ayasofya gibi kimliksiz hale getirilmiştir. Aynı zamanda Trabzon ve İznik'teki Ayasofya Camileri de aynı durumdadır. Mabet olarak hizmet etmesi gerekirken müze olarak kullanılması Fatih Sultan Mehmet'in yadigarına saygısızlıktır. Kariye, cami olarak aynı Sultanahmet Camii gibi hem turist ziyaretçilere açılabilir hem de Müslümanların namazlarını kılabildikleri bir mabet olabilir. Cumhuriyet döneminde yapılan bu uygulamalar bir kimliksizleştirme operasyonudur. Kariye Camisi gibi mabetlere inancımız gereği sahip çıkmalıyız."

Milli Gazete

Bu haber toplam 3334 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.