• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Giresun 9 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Kemençe ve Horon’a Destek

Kemençe ve Horon’a Destek
Vali Dursun Ali Şahin, Kemençe ve Horonumuzu tescillemek, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her türlü desteğin verileceğini söyledi.


Vali Şahin dün akşam Görele'de kendi talimatıyla kurulan Kemençe ve Güzel Sanatları Yaşatma Derneğini ziyaret etti.

Görele Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan Kemençe Kursuna katılan kursiyerlerle sohbet etti, çalışmalar hakkında ilgililerden bilgi aldı

Giresun ve Görele'nin kültürü yaşatılmasına büyük önem verdiğini belirten Vali Şahin, mevcut yerin darlığını görünce daha geniş yer tutularak daha fazla kişiye kemençe öğretilmesi talimatını verdi.

Yeni tutulacak yerin de 1 yıllık kira karşılayacağını da belirten Vali Şahin, “Bu işler genç yaşda öğrenilir. Gençlerin burada kemençe çalmaya başlamak demek Görele'de büyük bir heyecan var demek. İnşallah bu gençlerin sayısını artırırız. Burada tam kemençe çalmasını öğrenen kursiyer sayısını 60'a çıkaracağız. Bir hedef koyacağız hedef koyulmadan başarıya ulaşmak mümkün değil.” dedi.

Kemençenin sadece bu yöreye ait bir çalıgı olmadığını belirten Vali Şahin sözlerini şöyle sürdürdü. “Görele kemençesi çok farklı. Bu kemençenin özü Kıpçak Türklerine dayanan çalgı aleti Kemençe Giresun'un Görele ilçesinden çıkmış ve dünyaya yayılmıştır. 1923 yılında buradan göç eden Rum'lar kemençeyi ve horonu Yunanistan'a götürmüşlerdir. Bölgeden batıya giden gurbetçilerimizde gittikleri yerlere kemençeyi beraberinde götürmüşlerdir. Ben şahsen burada kemençe ile ilgili eğitim öğretim veren bir derneğin bulunmasından son derece memnun oldum. Kaymakam Beye de teşekkür ediyorum. Bundan 3 ay önce atılan mayası tutulan bu kemençeyi yaymak bu yörenin görevi. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Giresun merkezde kemençenin yanında, davulu zurnası bağlaması, Şebinkarahisar'a gidince davul zurna cümbüş kaval, tulum saz dahil oluyor, ama yine kemençe var. Kemençenin olmadığı bir musiki cemiyeti düşünemiyoruz. İşte merkez kuvvet buradan dağılacak. Bütün her yere inşallah bu çocuklar kemençe çalarak ilerde büyüdüklerinde bu günleri anacaklar.ve iyi bir kemençe ustası olacaklarına inanıyorum. Kaymakam Bey'in ve Halk Eğitim Müdürünün ve dernek başkanın özellikle Belediye Başkanının bu konudaki gayretlerinin müteşekkir olduğumu burada belirtmek istiyorum. Hayatta çocuklarımıza mutlaka bir çalgı aletini çalmasını öğretmek lazım.

Kemençenin tesciline de değinen Vali Şahin ile ilgili konuşmasını şöyle tamamladı. Bir Vali Yardımcısı arkadaşı bu iş için görevlendiriyorum. Her ilçeyi dolaşacak ve kaymakamlarla irtibat kuracak, belediyelerle görüşecek. Önce burada tescil edilmesi gereken mamul madde veya çalgı aleti ne varsa onları tespit edeceğiz. Merkezde bir komisyon kurarak bunları ayıklayacağız. Şu anda sırada bekleyen 80'e yakın tescil edilmesi gereken yemek ve diğer çeşitler var. Biz bunları tek tek tescil edeceğiz ama tescillerin içersinde aciliyeti olanlardan başlayacağız. Görele kemençesi olarak biz bu kemençeyi inşallah tescil ettireceğiz. Çok geç kalınmış ama tescil ettireceğiz “

Ziyarette, Görele Kaymakamı Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Halk eğitim Merkezi Müdürü Selim Kul, Dernek yetkilileri ve kursiyerler hazır bulundu.


Bu haber toplam 5614 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.