• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Giresun 16 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Kaval Çalan Çobanlar

Kaval Çalan Çobanlar
Çobanlık, çocukluğumun çok öneli bir parçası oldu.Dünyanın başkanlığını Altın tepsi içinde sunsalar o farkı yine hissederim.
Çobanlık, çocukluğumun çok öneli bir parçası oldu.Dünyanın başkanlığını Altın tepsi içinde sunsalar o farkı yine hissederim.
İnsan sevgisi, doğa sevgisi, hayvan sevgisi, yeşil çevre bilinci ve Giresun fındığı, Şebin dutu, Şebin cevizi, Şebin gülü tutkusu, Şebin bülbülü sesi, özgürlük aşkı, şiir sevdası, şuurlu temiz toplum arzusu hep o çocukluk ve çobanlık günlerimin parlayan yıldızlarıydı.

Gizemli şairin şiirli uzay maslları dizilerindeki gibi.
Şiir gözelerinin duruluğunda..
Şiirli, şuurlu hareket tarzımın sağlam temellerinde.

Yıllardan beri karayolu üzerinden yaptığım seyahatlerimde yol güzergahlarında dinlenme tesisleri civarlarında öncelikle arayıp sorduğum kaval isimli ünlü müzik aleti ile çok güzel kaval çalıp; şarkı, türkü söyleyen bayan veya erkek çobanlar ya da önceden çobanlık yapmış olan uslu kişiler olur.
Bilecik Söğüt tepeleri, Ağrı, Anzer, Kaçkar, Ilgaz dorukları, Kazdağı, Beydağı, Erciyes çevresi, Tororsların zirveleri, Istranca yamaçları, Kunduz, Bozok, Çambaşı, Karagöl, Bektaş, Kulakkaya, Sarıçiçek, Kümbet, Dikmetaş, Eğribel Tepesi,
Kılıçkaya Baraj yöresi, Kelkit'in gözü, Yalova, Armutlu Delmece Düzü, Arda Boğazı, Mastar Dağı sırtları, Murat ile Fırat'ın çıktığı yerler Hünkar kalesi, Dikmentepe, Kayabaşı ile bazı obalar, mezralar çeşme başları yanık kaval sesleri saf çoban ezgileri, su şırıltıları ve davar köpeklerinin havlamalarıyla hatırladığım mekanlar. Büyük şehirlerde ise kurban satış merkezleri çok sık uyradığım yerlerden.
Bu meraklı ziyaretler, araştırmalar ve görüşmeler sırasında ve Hikmet Okuyar Gümüş Kaval Ses Yarışması ortamlarında kaval sesi eşliğinde çok güzel şarkı türkü söyleyen çok farklı yanık sesli çobanlar tanıdım, gördüm.
Gördüğüm özel yetenekli çobanların bir çoğuna Bizim Acun gibi ''Siz yeteneksiniz' diyorum. Bazılarına da tek tek şiir kitapları, kalem, defter, kaval armağan ederken takdir teşvik nutukları da atıyor; Erol Evgin, Pınar Altuğ proğramındaki gibi ''bir şarkısın sen' diyorum. Seslerini dünyanın öbür ucundan duyurmaları için çalışmalarını Hikmet Okuyar Gümüş Kaval Ses Yarışması gibi yarışmalara katılmalarını istiyorum. Bazı yerlerde de '' çobanlardan şakıcı türkücü olur mu? '' dendiğini duyuyorum ve çok kızıyorum. Bir şarkı denemesi yaptı bir türkü çığırdı diye çobanlarımıza saldıran itürüt ve zağarlarına cevabımı yerleştiriyorum anında. Lafımı esirgemeden.
Şiir, müzik,beste, şarkı, türkü kültür sanat duyarlılığında hayranlığında
temiz toplum ve saygın sanat güzelliğinde, rant hesabı yapmadan..
İzleyin merakla, o muhteşem iki tv proğramını.. orada koyun kuzu otlatırken, kaz beslerken kaval çalan çobanlar saflığında yansıyan ezgilerin umutlarını göreceksiniz..
Çamoluk çobanları, Alucra çobanları, Şebinkarhisar çobanları, Kelkit Vadisi çobanları ya da dağların ve yaylaların çobanları içinden; çok özel yetenekli çok başarılı kaval ustaları, aşıklar, ozanlar, şairler, şiir yorumcuları, bestekarlar, müzisyenler, saz ve ses sanatçıları, ressamlar, karikatüristler, fotoğrafçılar, nüktedanlar, hikayeciler, romancılar ile televizyoncu, radyocu, kitle iletişim uzmanı bilge kişiler çıkacak. Onlarca, yüzlerce binlerce..
Bu gençler, yine bizim özümüzü aksettiren Türkiye sanatçıları ve Avrasya sanatçıları ile dugusal ve gerçekçi birliktelikler oluşturarak geçmişten geleceğe uzanan yeni ufuklara doğru yeni yeni daha sağlam kültür sanat köprüleri kuracaklar.
Güncelliklerini ve ilginçliklerini koruyarak Yörenin, bölgenin, ülkenin ve tarihin derinliklerinden süzülüp gelen kültür hazinelerinden etkilenerek; sembol insanların, abide şahsiyetlerin deneyimlerinden de faydalanarak eser ürettiklerini söyleyen duyarlı gençlerin saygın hareket tarzları karşısında; hala kral, padişah veya imparator olduğunu sanan ve söylettiren benciller de; ya '' Siz yeteneksiniz '' veya ''bir şarkısın sen'' diyerek gerçeği Hakk'a teslim edecekler, ya da şaşkınlıklarla çobanlık kabusları göre göre panik ataklarla tükene tükene bitecekler.

Hikmet OKUYAR
Kitle İletişim:hikmetokuyar@hotmail.com
Mektup Adresi:Hikmet Okuyar Cumhuriyet Meydanı / Şebinkarahisar
Bu haber toplam 6673 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.