• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Giresun 16 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

İhracatçı, Üreticiden İlk Fındığı Aldı

İhracatçı, Üreticiden İlk Fındığı Aldı
Noor Fındık firması, Keşap Fındık Üreticileri Birliği'nden fındık alımı yaptı...

Noor Fındık firması, Keşap Fındık Üreticileri Birliği'nden fındık alımı yaptı. Temmuz ayında iki kurumun idarecileri tarafından tarım sözleşmesi parafe edildi. Buna göre firma tarafından üreticilere destekler sunulacak; ayrıca piyasa şartlarının yüzde 4 üstünde ürün alınacaktı.

Sözleşmeden 1 ay sonra Giresun'un Keşap ilçesinde ürün teslim töreni yapıldı. Törende konuşan Giresun Ziraat Odası Başkanı ve Keşap Fındık Üreticileri Birliği Sosyal Projeler Koordinatörü Özer Akbaşlı, Türkiye'de fındık sektöründe üretici birliği ile ihracatçı kuruluşun biraraya getirilmesiyle bir ilkin gerçekleştirildiğini söyledi.

Özer Akbaşlı, temmuz ayında Keşap Fındık Üreticileri Birliği ile Noor Fındık Firması arasında 'Sözleşmeli Tarım' sözleşmesinin imza altına alındığını aktarırken; "İmzalamış olduğu anlaşma gereğince ilk fındık teslim törenini gerçekleştiriyoruz. Bugün birliğimizin üyesi 75 çitftçimizin bugün itibariyle getirdiği fındıklarını alacağız." dedi.

Akbaşlı, ilgili firmanın birlik üyelerine hertürlü desteği verdiğini; ürünü de piyasa şartlarının yüzde 4 üzerinde aldığını ifade etti. "Bugün yaklaşık 13 ton gibi bir fındık teslim edeceğiz. Bundan sonraki dönemlerde haftanın her salı ve perşembe günleri fındık teslimine devam edeceeğiz. Törenle birliğimiz adına teslim edilen ilk ürün Abdullah Özdemir adlı üreticimize ait. 20 çuval fındık bin 706 kilogram geldi. Bunun darası düştükten sonra bin 682 kilogram net ürünü var. Bir kilogram 50 randıman fındık esasından yola çıktığımızda 4 lira 56 kuruş. Bir kilogram fındığın randımanla beraber fiyatı. Buna birliğimize ödenen yüzde 4 fiyat farkıyla serbest piyasanın üzerinde satın alınıyor. Bu fark da şu anda 183 kuruşu buldu. Bugün fındıklar 4 lira 74 kuruşa Noor Fındık Firması'na teslim edildi. Biz bu fiyatlardan dolayı son derece memnunuz. Şu an berbest piyasada en iyi fındıklar 4 lira 40 kuruş, 4 lira 50 kuruş arasında alınıp satılırken biz üreticiler olarak 4 lira 74 kuruşa fındığımızı teslim ettik." diye konmuştu.

Fındık toplamada çocukların çalışmadığını belirten Akbaşlı, "16 yaşın altındaki çocukların hiçbirisi bizim çiftçilerimizn bahçelerinda çalışmamıştır. Bizim bahçelerimizde çocuklar çalışmıyor yazılı dövizler ve bayraklar halen asılıdır." şeklinde konuştu.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin ise yaptığı açıklamada, "Sözleşmeli Tarım" kapsamında bulunan 75 üreticinin bu yıl ilgili firmaya bin tona yakın ürün teslim etmesini beklediklerini söyledi.

Nitelikle tarıma önem verdiklerini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Birliğimiz nitelikli tarım yapmaya çalışıyor. Üyelerimizin 75 tenesi iyi tarım yapmakta. Dolayısıyla iyi tarım yaptığımız için ve fındığımızın da kaliteli olduğu için Noor Fındık ile yapmış olduğumuz sözleşmeden dolayı bizlere bir fiyat teklif ettiler biz de o fiyatı kabul ettik. 5 yıllık sözleşme kapsamında ileriki yıllarda da bu kalitemizi yakalayarak iyi kalite fındığımızı iyi fiyata sattığımızı göstermiş olduk. Bundan sonraki yıllarda da inşallah bu kaliteyi daha da yükseklere götüreceğiz. Gıda sağlığı açısından da sağlıklı ürünleri tüketicilere intikal ettireceğimizi buradan bir kez daha övürç duyuyuruz. Bu yıl bin ton fındık teslim edeceğmizi düşünüyoruz. Hangi tarladan nasıl fındık aldığımızı ve kalitesini biz biliyoruz. Diğer tüccarlardaki fındıklar hangi üreticiden geldiği belli değildir kalitesi belli değildir. Ürünler dünyanın hangi rafında satılıyorsa onun bir barkot numarasıyla izlenebiriliği sağlıyor geri çağırımını da gene sistemimiz içerisinde sağlıyoruz."

Bu haber toplam 1569 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.