• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Giresun 16 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

GİREUN ÜNİVERSİTESİNDE DEMİRYOLU ÇALIŞTAYI

GİREUN ÜNİVERSİTESİNDE DEMİRYOLU ÇALIŞTAYI
Vali Dursun Ali Şahin, demiryolu güzergahı ile ilgili olarak “Güzergahı lobiler değil, coğrafi şartlar belirleyecektir”
Bugün Giresun Üniversitesinde düzenlenen Demiryolu Projesi Çalıştayına katılan Vali Dursun Ali Şahin, demiryolu güzergahı ile ilgili olarak “Güzergahı lobiler değil, coğrafi şartlar belirleyecektir” dedi.

Giresun Üniversitesi ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odasının birlikte düzenledikleri Erzincan-Gümüşhane-Giresun(Tirebolu) Trabzon Demiryolu Hattı Çalıştay'ının açılışında konuşan Vali Şahin, bölgemizi ve ilimizi yakından ilgilendiren ve yapılmasını özlemle beklediğimiz GAP'ın Karadeniz'e demiryolu ile bağlanması projesinde etüt ve fizibilite çalışmaları halen devam ettiğini söyledi.

“Bölgenin ekonomik gelişimine ve kalkınmasına büyük katkı sağlayacak olan demiryolu projesinin bir bütün olarak tüm bölgeyi içine alacak şekilde planlaması ve demiryolunun daha iyi bir şekilde çalışması için yolcu ve yük taşıma kapasitelerinin fazlalığı önem arz etmekte olduğundan, güzergah tespitlerinin bu kriterlere göre yapılması gerekmektedir” diyen Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim İnancımız odur ki; Bu gerekliliğin olmazsa olmaz güzergahı Harşit Vadisi'ni de içine alan projedir.Bu proje ile tüm Doğu Karadeniz illeri büyük bir ekonomik güç elde edeceği kaçınılmazdır.

Yapılacak bu büyük yatırımın sadece GAP'ı Karadeniz'e bağlayacak bir proje olmayıp, aynı zamanda, Ortadoğu'yu Kafkaslara oradan da Çin'e bağlayarak Tarihi İpek Yolunun yeniden canlanmasına vesile olacak ve ülkeler arası ticarette yeni, ekonomik, güvenilir ve zamandan önemli bir tasarruf sağlayan getirisi çok yüksek bir ticaret koridorunun oluşmasını sağlayacaktır.

Yüksel Dominiç Mühendislik firması tarafından yapılan ve tamamlanma aşamasına gelen demiryolu fizibilite raporlarında, Erzincan- Gümüşhane- Tirebolu ve Trabzon güzergahı hem ilimiz ve hem de Trabzon için verimli ve kapasite artırımı yüksek bir yatırım olacaktır. Bizler demiryolundan bölge halkının en üst düzeyde yararlanması arzulamaktayız.

Bu hat kullanıldığında ilimizin Doğankent, Tirebulu, Görele Eynesil ilçeleri yararlanırken, Tarabzon'un da merkezi dahil olmak üzere; Beşikdüzü,Vakfıkebir,Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçeleri yararlanacaktır. Biz sadece kendi ilimizi değil,Trabzon'un batı kısmında bulunan ilçelerini de kollayan bir politika izlemesinin daha doğru olacağını değerlendiriyoruz.
Erzincan'dan Karadeniz sahiline çıkan en uygun güzergâh kesinlikle Harşıt Vadisi ve Tirebolu'dur. Daha önce bir toplantıda da söylediğim gibi Allah, Harşit Vadisi'ni demiryoluna uygun yaratmıştır ve proje oradan geçecektir. Bu fikrimizi her zaman her yerde tekrarlayacağız. Bunun için uğraşı içindeyiz. İlerimizin bölgemizin ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda demiryolu projesinin gerçekleştirilmesini istiyoruz.”

Hükümetin 2023 yılına kadar birçok projenin yanında; 3. Köprüye Demiryolu konulması projesi, Türkiye-İran Van gölü geçişi yapılarak, İran,Pakistan,Hindistan ve Çin bağlantılarının sağlanması.(Trans Asya Projesi), İstanbul Basra Demiryolu Projesi, Gaziantep-Mekke güzergahının yenilenmesi ile Projesi gibi mega projeleri de gerçekleştirmeyi planladığını kaydeden Vali Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:


“Bizler Doğu Karadeniz'in kalkınmasına öncelik verenler olarak, birlik beraberlik içersinde hareket ederek haklılığımızı sürekli gündemde tutmamız gerekiyor. Bugüne kadar Tirebolulu sivil toplum örgütleri, siyasileri, basın mensupları ve aydınları duyarlı olarak konuyu sürekli gündeme getirmeye ve güncel tutmaya çalıştılar. Bunun yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Giresun'un merkezi ve yerel yöneticiler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları demiryolunun Tirebolu'dan geçmesi gerektiğini bunun ülke ve bölge çıkarları açısından önemli olduğuna tek yürek olarak deklere ettiler.


Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Hattı konusunda tüm Giresunluların el ele vererek bu davaya sahip çıkarak bölgemin ekonomisini canlandırma gayreti içerisinde olacağız.

Değerli bilim adamlarımız konuyu enine boyuna tartışarak, ilmi olarak görüşlerini açıklayacaklar, ülkemiz için değerli fikirleri bizlere ışık tutacaktır.

Sonuç olarak ne olursa olsun buna kararı lobiler değil, coğrafi şartlar verecektir. Coğrafyanın dediği olacağına inanıyorum.

Çok faydalı olacağına inandığım bu çalıştayı ortaklaşa olarak düzenleyen Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Yılmaz Can ile Başkan Hasan Çakırmelikoğlu katılımları ile bizleri onurlandıran değerli bilim adamlarımız ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyor, Çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum.”
Bu haber toplam 1794 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.