• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Giresun 24 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Giresun un Değerleri İçin Toplandılar

Giresun un Değerleri İçin Toplandılar
Giresun türkülerinin ve halk oyunlarının, folklorik değerlerinin tespit edilerek bir kitap haline getirilmesini amaçlayan Valiliğimiz, bu konudaki geniş kapsamlı ilk toplantısını bugün yaptı.

Uzun zamandır üzerinde durdukları “Giresun Türküleri Kitabı” konusunda her kesimin görüşünü almak için toplantının düzenlendiğini belirten Vali Yardımcısı Sadık İkizek, Giresun Üniversitesi (GÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak’ın, İlimizin her yöresinden önemli materyaller elde ettiğini belirterek, “Kitabımızın oluşumu için sizlerin de katkılarına ihtiyacımız var. İnanıyorum ki, bu konuda üzerine görev düşen her Giresunlu gereğini yerine getirecektir” dedi.

 
            İlimiz türkülerinin, folklorik değerlerinin eser haline gelmesi noktasında, toplantıya davet edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Korosu Sanatçısı ve Sanat Kurulu Üyesi Salih Turan’ın engin görüşlerinden de faydalanacaklarını ifade eden Vali Yardımcısı Sadık İkizek, “Önemli bir eser olacağına inandığımız için bu çalışmanın içindeyiz. Dilerim en kısa zamanda amacımıza ulaşırız” şeklinde konuştu.
 
            Vali Yardımcısı Sadık İkizek, yalnızca “Giresun Türküleri Kitabı” ile yetinilemeyeceğini, Giresun Türküleri CD’si, güfte ve beste yazarları kitabı ve CD’si hazırlamak istediklerini sözlerine ekledi.
 
            Söz konusu toplantı için İlimize gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Korosu Sanatçısı ve Sanat Kurulu Üyesi Salih Turan da, halk müziğine realist değil, idealist yaklaşmak gerektiğini söyledi.
 
            “Gördüğüm kadarı ile Giresun türkülerinin yarısı bile TRT’de yok” diyen Salih Turan, zaman zaman başka İllere ait olduğu söylenilen türkülerin de Giresun’a ait olduğunu duyduklarını belirtti.
 
            “Biz istiyoruz ki, Giresun türküleri tam anlamıyla bir araya toplansın” diyen Salih Turan, bugün Görele’ye ait 300’ün üzerindeki ezgilerin hiçbir yerde göze çarpmadığını söyledi.
 
            Tüm ezgilerin uzun soluklu olmasa bile birer değer olduğunun altını çizen Salih Turan, “Siz eserlerinize, ezgilerinize sahip çıkarsanız, bunları resmileştirirseniz, bugün kolbastı oyununda konuşulduğu gibi bir başkası sahip çıkamaz” dedi.
 
            Giresun’la ilgili TRT’ye yansıyan 60-70 türkü olduğunu vurgulayan Turan, “Ben inanıyorum ki Giresun’un potansiyeli bu değil. Her yöremizdeki durumun net anlaşılması için Giresun’da olan potansiyelin bir eser haline gelmesini ben sizlerden daha fazla istiyorum. Tüm bunların yanında, devlet kadrolarında, yani TRT ve radyolarda Giresunlu sanatçıların da çoğalması gerekiyor. Bu vesile ile yörenize ait türkülere daha fazla önem verilecektir. TRT’de Giresunlu olarak birkaç kemençeci var, bunlar türkülerinizin ve ezgilerinizin tanıtımı için yeterli olmuyor. Bir şekilde sanatçı yetişmesi de gerekli” şeklinde konuştu.
 
            İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Taşkın, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulisi Güleç, Giresun Üniversitesi Öğretim Üyeleri Ülkü Kara Düzgün, Gökhan Hamzaçebi, Giresun Belediye Konservatuarı yetkilileri, Giresun Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Asaf Zeki Kitapçı, Belediye Meclis Üyesi Ömer Cinel, Giresun Musiki Derneği Başkanı Muammer Usta, GİFSAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kemaloğlu, Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni Cihan Unat, Giresun Müzik Dostları Derneği Başkanı Mehmet Yüksel, N. Uğur Karaibrahimoğlu, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu İl Temsilcisi İlker Aydın, İktisatçı Hüseyin Gazi Menteşeoğlu, yerel saz ve ses sanatçıları, folklor eğitmenleri ile türkü ve halk oyunlarına ilgi duyanların katıldığı toplantı da, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
 
            İl Özel İdaresi Kültür Sitesi İl Genel Meclisi Salonu’nda saat 14.00’de başlayıp 17.30’da sona eren toplantının “Giresun Türküleri Kitabı” başta olmak üzere, diğer eserler için de yol gösterici olduğunu belirten Vali Yardımcısı Sadık İkizek, “Bundan sonrası İlimiz kültürü için çok daha iyi olacak” dedi.
 
            Gelinen aşamaların değerlendirilmesi için 10 Aralık 2009 Cumartesi günü saat 14.00’de, İl Özel İdaresi Kültür Sitesi İl Genel Meclisi Salonu’nda geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağını da belirten Vali Yardımcısı Sadık İkizek, toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Korosu Sanatçısı ve Sanat Kurulu Üyesi Salih Turan’ın da katılacağını açıkladı.
 
            Vali Yardımcısı Sadık İkizek başkanlığında yapılacak toplantıya, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Giresun Üniversitesi (GÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Giresun Müzik Dostları Derneği, Giresun Musiki Cemiyeti, İlimiz Çevre ve Kültür Derneği, HEGEM, Belediye Konservatuarı, İl Kültür ve Turizm Derneği, GİFSAD, ilgili Sivil Toplum Kuruluşları, kültür ve sanat araştırmacıları, yerel sanatçılar, sanata ilgi duyanlar ve basın mensupları davet edildi.
 
             “Bu toplantıdan İlimiz adına önemli sonuç çıkacağını umuyorum” diyen Vali Yardımcısı Sadık İkizek, “Önemli bir eserin ortaya çıkmasını sağlamak için davetli davetsiz tüm ilgililerin bu toplantıya katılmasını bekliyoruz” dedi.
            Toplantıyı izleyenler arasında kardeş olduklarını söyleyen iki küçük kızın bulunması tüm katılımcıların dikkatlerinden kaçmadı.
haber:giresun.gov
Bu haber toplam 2047 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.