• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Giresun 24 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Enerjiyi Verimli Kullanalım

Enerjiyi Verimli Kullanalım
Kısa adı ENVER olan “Enerji Verimliliği” ile ilgili İlimizde yapılan çalışmalar, düzenlenen resepsiyonda anlatıldı.

Kısa adı ENVER olan “Enerji Verimliliği” ile ilgili İlimizde yapılan çalışmalar, düzenlenen resepsiyonda anlatıldı. Valiliğimizce düzenlenen resepsiyon dün akşam, TİBOR’da gerçekleştirildi.

Vali Mustafa Taşkesen, Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol, Defterdar Muzaffer Ertan, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Adıgüzel, Giresun Barosu Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Fikret Karaarslan, Özel İdare Genel Sekreteri Cumhur Melikoğlu, Vali Yardımcıları Sadık İkizek, Cengizhan Aksoy ve Süleyman Özçakıcı, bazı İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, bazı oda başkanları ile davetlilerin katıldığı “ENVER RESEPSİYONU” saat 17.30’da, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda sunum ve konuşmalarla başladı. Sunum ve konuşmaların ardından ikrama geçildi.

 
            Resepsiyona katılan konuklara hitaben bir konuşma yapan Vali Mustafa Taşkesen, “Enerjinin elimizden akıp gitmesine ve geleceğimizin karartılmasına dur diyelim” dedi.
 
            İnsan nüfusunun hızla artması ile doğanın insan ihtiyaçlarını karşılayabilmekte zorlandığını belirten Vali Mustafa Taşkesen, “Doğal enerji kaynaklarının sınırlı olması, dünya enerji piyasasındaki fiyat hareketleri, küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleri ve en önemlisi de dünya genelinde enerji savaşlarının ortaya çıkması, enerji ve çevre güvenliği konularını ve bunlara bağlı olarak da enerjinin her noktada etkin ve verimli kullanılmasını dünya ülkelerinin öncelikli gündemi haline getirmiştir” dedi.
 
            Ülkemizde Enerji Verimliliği Kanunun 2007 yılında Başbakanlık yürürlüğe girdiğini anımsatan Vali Mustafa Taşkesen, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi Ülkemizde de enerjinin daha verimli kullanılmasını, toplumda enerji kültürünün ve enerji verimliliği bilincinin geliştirilmesini ve enerji arz güvenliğimizin en üst düzeyde sağlanması amacıyla 15-02-2008 tarihinde yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile 2008 yılının Ülke genelinde “Enerji Verimliliği Yılı” olarak ilan edildiğini söyledi.
 
            Vali Mustafa Taşkesen, konuşmasına şöyle devam etti:
 
            “Kıymetli konuklar, Ülkemizde kullandığımız enerjinin % 75’i yurtdışından gelmekte ve Ülkemiz dünya ülkeleri arasında enerjide dışa bağımlı ülkeler arasında bulunmaktadır. Ülkemizde kullanılan enerjinin % 33’ü sanayiye, % 24’ü konutlara ve % 16’sı ulaşıma harcanmaktadır. Genel anlamda Ülke olarak enerjinin verimli kullanılması noktasında dünyanın gelişmiş ülkeleri ile mukayese edildiğinde hiç de iyi durumda olmadığımız açıkça görülmektedir. Ülke ekonomisinde 1000 dolarlık milli hasılayı üretmek için yaklaşık 400 litre petrole eş değer enerji harcamaktayız. Bu değer OECD ülkelerin ortalama 200 litre, Japonya ve Danimarka’da 100 litredir. Bu sayısal sonuçlar Ülkemizde enerjiyi verimli kullanmada toplumsal bir bilinç oluşturulması zorunluluğunu net olarak ortaya koymaktadır.
 
            Bu toplumsal bilinci ortaya koyduğumuz taktirde en az 30 milyon konutun ihtiyacına yetecek kadar enerjiyi tasarruf edebileceğimiz tahmin edilmektedir.
 
            Sayın konuklar böyle bir tasarrufu ortaya çıkarmak için öncelikle toplumun tüm kesimlerine toplumsal enerji kültürü ve verimlilik bilincini aşılamalıyız. Bu, tasarrufa giden yolun başlangıcı ve anahtarı olacaktır. Enerjide tasarruf oluşturmak için gelişmiş ülkelerde ki gibi kamu, özel ve sivil toplum kesimlerinin duyarlı, kararlı ve ortak hareket etme azmi ile el ele vermesi ve bu hususta kararlı bir şekilde çalışılmasıyla mümkün olabilecektir.
 
            Bu çerçevede toplumun tüm kesimlerinde enerji tüketimine yönelik bilinç oluşturmalı ve israf alışkanlıklarımızı ortadan kaldırmalıyız. En büyük tüketici sanayide ise tüketilen enerjinin verimliliğini artırıcı teknolojiyi kullanmalıyız özellikle toplu taşıma araçlarını kullanarak enerjinin israf edilmesine ve bu israfın sonucunda da çevre kirliliği oluşumuna dur demeliyiz. Eğitime önem vererek, özellikle çocuklarımıza enerji tasarrufu ve çevre bilincini kazandırmalı ve sosyal kültürel aktivitelerle çocuklarımız nezdinde konunun canlı tutulmasını sağlamalıyız. Ayrıca kamu ve özel sektörde çalışanlarımızın enerjiyi verimli kullanması için gerekli davranış değişikliğini oluşturmalıyız. Topluma yön veren kanaat önderleri olarak da El Ele Enver Hareketini sahiplenmeli ve bu amaçla yürütülen sosyal içerikli proje, çalışma ve faaliyetlere katkı sağlamalıyız.
 
            Sevgili konuklar sonuç olarak; sınırlı kaynaklara sahip dünyamızda sınırsızca yaşamayı tercih etmek, yaşam standartlarımızdan ve yaşam kalitemizden ödün vermeksizin ufak tefek uygulamalarla önlenebilecek çöküşe dur dememek, alışkanlıklarımızı; enerjiyi ve doğayı etkin ve verimli kullanılabilir şekilde değiştirmemek, hem gelecek nesillere karşı sorumsuzca davranmak hem de geleceğin kararmasına sebep olacaktır. 
 
            Saygı değer konuklar, bu mana içerisinde enerjiyi ve geleceğimizi önemseyerek Enerji Verimliliği Resepsiyonumuza katıldığınız için teşekkür ederim.”
 
            Vali Mustafa Taşkesen’in konuşmasının ardından Gazipaşa İlköğretim Okulu öğrencisi Fatmanur Köse, enerji konulu şiir okudu.
 
            Gazipaşa İlköğretim Okulu Edebiyat Öğretmeni Lale Sarıoğlu’nun sunuculuk yaptığı resepsiyona, Gazipaşa İlköğretim Okulu’ndan Gülşah Demirkaya, Yılmazcan Karakaya, Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Melih Burak Memiş ve Ezgi Güney, enerji verimliliği gönüllüsü olarak katıldılar.
Bu haber toplam 1626 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.