• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Giresun 15 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Demiryolu ısrarı sürüyor

Demiryolu ısrarı sürüyor
Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen “Harşit Vadisi Demiryolu Paneli” 7 Kasım Pazar günü Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde gerçekleştirildi...

Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen “Harşit Vadisi Demiryolu Paneli” 7 Kasım Pazar günü Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Saat 14.00'da başlayan panel yaklaşık 3 saat sürdü. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Halit Keskin' in yaptığı panele Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Yıldız Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bahri Şahin katıldı.

“GÜZERGAHA SİYASET KARIŞMAMALI”

Panelde ilk sözü Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Şahin aldı. Şahin Tirebolu ve Giresunlular olarak demiryolu projesine verdikleri önemin altını çizdi. Prof. Dr. Şahin teknik şartlara bağlı kalınarak güzergahın belirlenmesi gerektiğini ve siyasi mülahazalarla hareket edilmemesi gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar sonucunda Harşit Vadisi güzergâhının gerekli uygunluğu sağlayacağına inandığını belirtti. Prof. Dr. Şahin yatırımların gerçekleşmesinde sadece yatırım maliyetlerinin dikkate alınamayacağını, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına sağlayacağı katkılarında dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

“ULAŞIM AĞI BÖLGEYİ KALKINDIRIR”

Panelde Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da önemli bilgiler verdi. Bir bölgenin cazibe merkezi olmasında ulaşım ağının kurulmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Tirebolu ve Giresun içinde ulaşım ağı kurulduğunda ve gerekli yatırımlar yapıldığında cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. Kendisinin Erzurumlu olduğunu belirten Prof. Dr. Ilıcalı, örnek olarak Palandöken'in bir kayak merkezi ve kış oyunlarının düzenlendiği bir yer haline gelmesini gösterdi. Erzurum'dan İstanbul'a haftada 2 uçak kalkarken, kalkan uçak sayısının çok fazlalaştığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ilıcalı demiryolunun gelişimi ile ilgili olarak cumhuriyet öncesi aşamadan başlayarak günümüze kadar gelen zaman dilimi içindeki yatırımlardan da bahsetti. Özellikle son yıllarda demiryolu yatırımlarının fark edilir bir şekilde artmaya başladığının altını çizdi. Ulaştırma master planında 6. eksen diye bir kısımdan bahseden Prof. Dr. Ilıcalı asıl Tirebolu ve bölgemizle ilgili kısımların fizibilitelerinin netleşmediğini belirtti. Prof. Dr. Ilıcalı bu tür projelerle ilgili olarak topyekun bölgesel kalkınma planlarının devreye sokulması gerektiğini ve bu projeler içinde spesifik yatırımların takibinin yapılabileceğini ifade etti. Tirebolu'nun önemli avantajlarından birinin de Limanı olduğunu belirten Prof. Dr. Ilıcalı bölgenin kalkınması açısından limanlarında aktif hale gelmesinin altını çizdi. Aynı zamanda Ulaştırma Master Planının hazırlayan komisyon içinde yer alan Prof. Dr. Ilıcalı kendisinin de bir Tirebolu demiryolu projesiyle ilgili gelişmeleri yakinen takip edeceğini belirtti.

150 YILLIK RÜYA

Oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Halit Keskin Tirebolu Demiryolu ile ilgili tarihsel bir kesit sunarak güncel durumu da belirtti. Osmanlı döneminden itibaren iç kesimleri Tirebolu Limanına bağlayacak en uygun yolun Harşit Vadisi olduğunun çeşitli tarihlerde ortaya konulduğunu belirtti. Bu projenin 150 yıllık bir rüya olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, Tirebolu Limanına bağlanacak ve Harşit Vadisi güzergâhını takip edecek yolun tarihi temellerinin olduğunun altını bir kez daha çizdi. Prof. Dr. Keskin, gelinen nokta itibarıyla Yüksel Domaniç firmasının ihaleyi kazandığı Erzincan-Tirebolu-Trabzon güzergâhının etüt ve fizibilite çalışmasının dışında farklı güzergâhlardan da bahsedildiği ifade etti. Bu noktada konuyu sürekli güncel tutmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Keskin, federasyonun çalışmalarının tüm Giresun milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve hemşeriler tarafından desteklenmesini beklediklerini ifade etti. Demiryolunun sadece Tirebolu'yu ilgilendirmediğini belirten Prof. Dr. Keskin, bunun topyekûn sorunluluk hissedilmesi gereken projelerden birisi olduğunu söyledi.

PANELE KATILIM YÜKSEKTİ

Panelde daha sonra dinleyicilere de söz hakkı verildi. Tireboluların yoğun ilgi gösterdiği bu kısım son derece verimli diyaloglara da sahne oldu. Bu tür çalışmaların daha fazla paydaşın katılımının sağlanarak devam ettirilmesi gerektiğinin altı çizilerek panel sonlandırıldı.

TİRDEF' in paneline katılanlar arasında GİRKON Başkanı Sıtkı Ada, GİRFED Başkanı Hasan Turan, Giresun Dernekler Birliği Başkanı Halil Kütük, Giresun Dergisi Sahibi Remzi Mamaşoğlu, Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Coşkun Çalık, Çavuşbaşı Belediyesi Eski Belediye Başkan Yardımcısı Yahya İpek, GİMEV Başkan Yardımcısı Ali Aydın, Habertürk Tv Haber Yönetmeni Hasan Kübüç, TİRDEF Yönetim Kurulu Üyeleri, Tirebolu Dernek Başkanları ve çok sayıda izleyici vardı...

K.:Giresun Ekspres 

Bu haber toplam 2254 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.