• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Giresun 20 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Besiciler Şap Paniği Yaşıyor

Besiciler Şap Paniği Yaşıyor
Kurban Bayramı'na 1 ay kala besiciler şap paniği yaşıyor...

Kurban Bayramı'na 1 ay kala besiciler şap paniği yaşıyor. Türkiye'de 40'a yakın yerde hastalık sebebiyle karantina uygulanıyor. Giresun'da da kısa süreli karantina uygulaması yapıldı.

Kurbanlıkların ilçeler arası bile sevkine izin verilmiyor. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, Trakya Bölgesi'ne şap hastalığının taşınmaması için İstanbul Avrupa yakasında kurban kesimine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Bu yıl pazara yüzde 20'li zamlı çıkan kurbanlıklarda şimdi de şap hastalığı paniği yaşanıyor. Anadolu'nun pek çok şehrindeki ilçelerde şap hastalığı nedeniyle kısa süreli karantina uygulanıyor. Süt ile et veriminde ciddi kayıplara neden olan hastalığın küçük ve büyükbaş hayvanlarda yayılmasının önüne geçmek için muhtarlar bile alarma geçirildi.

Küpesi olmayan, sağlık karnesi bulunmayan kurbanlıkların kamyona dahi yüklenmesine izin verilmiyor. Besiciler ise sağlam hayvanları dahi satamamaktan korkuyor. Kastamonu'da besicilik yapan Mustafa Palancı, şehirdeki bazı ilçelerde şap hastalığının görüldüğünü ancak kendilerinin de pazara kurbanlık çıkarmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir de Türkiye'nin bazı bölgelerinde şap hastalığına rastladıklarını belirtti. Hastalığın etkisinin geçtiği bölgelerde karantinanın kaldırıldığını kaydeden Aydemir, "Şap riski devam eden yerlerde karantinanın sürüyor. Bazı illerde hayvan hareketlerinin düzensiz oluşu sebebiyle hastalığın yayılma tehlikesi fazla" dedi. Aydemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Hayvancıların sorumsuz ve dikkatsiz davranmaları etmen oluyor. Sağlıklı bölgelere sevk etmeme noktasında çırpınıp duruyoruz. Bilerek nakli söz konusu olamaz. Ancak, kaçak şekilde alır gece karanlığında başka bir bölgeye sevk edebilir. Kulağı Küpeli sertifikalı olanların hastalık olanların gitmesi mümkün değil. Hastalık olduğu için karantina bölgesinde kalmak zorunda."

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT

Hastalığın 40 noktada görüldüğü iddialarına Muzaffer Aydemir, her gün değişkenlik arz ettiğini ve hastalığın söndüğü yerleri açtıklarını bildirerek cevap verdi. Karantina süresince hayvan çıkışlarının yasaklandığını söyleyen Aydemir, kurbanlık alacaklara da uyarılarda bulundu:

"Kimliksiz hiçbir hayvanın hareketini kabul etmiyoruz. Sağlık sertifikası olacak. Nakil izin belgesi olacak. Dezenfekte edilen kamyonla taşınacak. Şakır şakır hastalık olan hastanın nakli söz konusu olamaz."

Kurbanlıklarla şap hastalığının yayılmaması için yasakları muhtarlıklara kadar bildirdiklerine dikkat çeken Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel MüdürüMuzaffer Aydemir, il müdürlüklerinin de veterinerler aracılığıyla sıkı takip yaptıklarının altını çizdi.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise Anadolu'nun tamamına yakınında şap hastalığı görüldüğünü savundu. Hastalığın giderek arttığını öne süren Yetkin, şap hastalığının şekil değiştirdiğini mevcut aşıların bu yüzden tedavi etmediğini iddia etti...

K.:Giresun Ekspres 

Bu haber toplam 4054 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.