• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Giresun 15 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

AV.HAKAN ÖZBAY YAZDI KALKINMA ÇALIŞTAYI ZORUNLULUĞU

AV.HAKAN ÖZBAY YAZDI KALKINMA ÇALIŞTAYI ZORUNLULUĞU
SİTEMİZİN KÖŞE YAZARLARINDAN AV.HAKAN ÖZBAY YAZDI KALKINMA ÇALIŞTAYI ZORUNLULUĞU

TÜRKİYE CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ŞEBİNKARAHİSAR

ŞEBİNKARAHİSAR’IMIZIN 2023 HEDEFLERİ ?

BÖLGESEL KALKINMA PLAN VE HEDEFLERİMİZ

KALKINMA ÇALIŞTAYI ZORUNLULUĞU

               Toplumlar, gelişmişlik düzeylerini yükseltmek için uzun süreli planlamalarla hedefler koyarak,  strateji ve yol haritaları belirleyerek hedeflerine çok daha kolaylıkla ulaşabilirler. Planlama ve bu planlar çerçevesinde hedefe dönük azimle çalışmak başarının anahtarlarındandır.

                1923 yılında , yani Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ilan edildiği tarihte , doğup büyüdüğümüz ve her birimizin maalesef büyük oranda geçim ve ekonomik nedenlerle göç etmek zorunda kaldığımız Şarki’i Karahisar, sonrasında Ulu Önder  Atatürk’ün 1924 ‘te tekrar verdiği isimle Şebinkarahisar’ımızın idari, ekonomik, sosyo-kültürel durumu ve şu an geldiğimiz nokta.? Şebinkarahisar’ın köklü geçmişini , tarihini , kültürel değerlerini, sosyo-ekonomik durumunu, yer altı ve yerüstü kaynaklarını,   endemik , organik ve yöresel ürün ve türlerini uzun uzadıya bu yazıya sığdırabilmek ve tahlil edebilmek çok güç. Ancak  güzel memleketimiz en az 3.000 yıllık tarihi geçmişinde  ilk kuruluş döneminden itibaren ile Osmanlı Devletinin kuruluşundan sona erdiği tarihe, 1923 ‘te Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna  kadar doğal olarak her zaman merkez olma vasfını sürdürmüş ve devam ettirmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluş tarihini bir dönüm noktası olarak aldığımızda antik çağlardan itibaren bir idari ve kültürel merkez olan, İpek Yolu üzerindeki lokasyonu ile geçmişte Küçük  Mısır olarak tanımlanarak ticari önemi vurgulanan şehrimizi öncelikle sadece özelde Şebinkarahisar ve bağlı mahalle ve köyleri olarak değerlendirmemeliyiz. Bizler bu şehri her zaman 1923 öncesi ve sonrası  10 yıllık süreçte idari bütünlüğümüzün korunduğu dönemdeki kader birliğimiz olan eski ilçelerimizle, beldelerimizle birlikte düşünmek geçmişimizi unutmadan geleceğimizi birlikte planlamalıyız. Şebinkarahisar geçmişte Alucra, Koyulhisar, Mesudiye, Çamoluk, Suşehri, Gölova, Akıncılar ve beldelerimizle birlikte Şebinkarahisar olarak bir anlam kazanmışsa , gelecekte de Şebinkarahisar bu ilçelerimiz ve  beldelerimizle bir anlam ifade edecektir.

              Şebinkarahisarlılar olarak öncelikle son dönemde anlaşılmaz bir şekilde , bilinçli ya da bilinçsiz olarak ifade edilmeye çalışılan yukarıda isimlerini saydığımız kader birliğimiz olan ilçelerimizin yerleşim alanlarından oluşan bölgeyi içinden akan bir ırmağın ismi ile eş tutarak Kelkit Vadisi , Kelkit Havalisi , Kelkit Yöresi olarak isimlendirme gayretine sonuna kadar karşı çıkmalı ve buna son vermeliyiz. Bizim yöremizde kullanılacak ortak isim geçmişte Karahisar’i Şarki, Şarki Karahisar, Şebinkarahisar Sancağı, Şebinkarahisar Vilayeti ;Şebinkarahisar Vadisi, Şebinkarahisar Yöresi ve Şebinkarahisar  Havalisi ise gelecekte de bu ismi korumalı ve bu kavram kargaşasına son vermeliyiz.Gelecek nesillerimize bu hassasiyetimizi ortaya koyup memleketimizin isminin bir algı yanlışlığı ile bölgenin merkezi olma özelliğini sulandıracak anlayıştan uzak tutmalıyız.

              YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Bu haber toplam 1898 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.