Sanayileşme ve konfor yapısı ile birlikte taşıt sayısının da hızla çoğaldığına dikkat çeken İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, taşıt sayısı oranında motor yağı tüketiminde de önemli artış olduğunu belirttiler.
Piyasadaki mineral yağların yaklaşık %70’inin motorlu taşıtlarda kullanıldığını ifade eden yetkililer, endüstri tesislerinin de atık madeni yağ oluşturduğunu, atık yağların insan sağlığı ve çevreye zarar vermeden toplanmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Kullanılmış yağların atık yağ sobalarında yakılması ile kanserojen nitelikli emisyonlar oluşturduğunu söyleyen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, “Bir litre kullanılmış yağ bir milyon litre içme suyunu veya 15 kişinin bir yıllık su ihtiyacını içilemez hale dönüştürmektedir. 1 litre kullanılmış yağ 1000 ton suyun tadını bozabilmektedir” dediler.
Ülkemizde yılda yaklaşık 250 bin ton atık yağ oluştuğunu belirten yetkililer, 2007 yılında ülke genelinde kontrol altına alınan atık yağ miktarının 50 bin ton olduğunu vurguladılar.
“Atık yağlar; Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine göre sadece lisanslı firmalar tarafından toplanabilir ve lisanslı bertaraf tesislerinde değerlendirilebilir. Atık yağların hangi amaçla değerlendirileceğine yapılan laboratuar analizleri sonucu karar verilir” diyen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili şunları söylediler:
“Atık yağlar; rejenerasyon ve rafinasyon yolu ile geri kazanım (tekrar yağ üretme), Çevre ve Orman Bakanlığından lisans almış tesislerde enerji geri kazanımı amacıyla kullanım, rejenerasyon ve rafinasyona uygun olmayan, yakıt olarak kullanılması insan ve çevre sağlığı açısından risk yaratmaktadır. Bu nedenle atık yağlar lisanslı tehlikeli atık yakma tesislerinde yakılarak zararsız hale getirilmelidir. İlimizde 2008 yılında yapılan çalışmalar sonucunda; 85 adet işletme/kamu kuruluşundan yaklaşık 97 ton atık yağ, yönetmeliğe uygun şekilde toplanarak bertaraf ettirilmiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.