• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Giresun 16 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU YAPIM ÇALIŞMALARI

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU YAPIM ÇALIŞMALARI
(Trabzon-Espiye-Alucra-Şiran-Refahiye-Erzincan Demiryolu-Tren Hattı)Tren Gelir Hoş Gelir…

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU YAPIM ÇALIŞMALARI

(Trabzon-Espiye-Alucra-Şiran-Refahiye-Erzincan Demiryolu-Tren Hattı)

Tren Gelir Hoş Gelir…

Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler 1992 yılında Türkiye'nin önderliği ile İstanbul'da bir araya gelerek kendi aralarında ve komşuları ile bölgesel ticaret hacmini artırmak gayesi ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatını (KEİ) kurdular. Bu anlaşma ile Doğu Karadeniz Bölgesinin önemi her geçen gün arttı.

Karadeniz'e kıyı ülkelerin ürettikler ürünler güneye yani Ortadoğu Ülkelerine ancak Doğu Karadeniz kıyı limanlarından ve ona bağlı olan demir yollarından ulaştırılabilecektir. Bu anlamda Doğu Karadeniz'in en önemli deniz limanları olan Trabzon, Samsun, Ordu ve Giresun Limanlarıdır.

Son yıllarda Demiryollarının taşımacılıkta giderek önemi ve gereksimi artmıştır. Dünyadaki ülkeler, hatta kıtalar birbirleri ile ticareti giderek demiryolu ve deniz taşımacılığı ile yapmaya başlamıştır.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk yıllarında Demiryollarının önemi gören Ulu Önder Atatürk ve İsmet İnönü Türkiye'nin Demiryolu Projelerinin hazırlanması için gerekli adımları atmıştır.

İsmet İnönü döneminde özelikle Devlet Politikası haline getirilmiş olan Türkiye'nin Demiryolu ağına kavuşması için yaptırdığı proje hazırlıkları TCDD'nin arşivlerinde olduğu gerçektir. 1940 yıllarda hazırlanan Demiryolu Projelerinde bölgecilik değil memleketin şartları ön plandaydı.

Tüm coğrafi ve fiziki haritalar çıkartılarak gerçekçi uygun olması gereken geçiş güzergâhları neresi ise oradan yollar, demiryolu hattı planları yapılmıştır. Son yıllarda her tarafta bölgecilik, kayırmacılık hemşericilik almış gidiyor. İşte bunlardan birini daha yaşıyoruz ki, bu da Trabzon-Erzincan arasında yapılması düşünülen Demiryolu Projesi'dir. 2009 yılı sonlarında ihalesi yapılmış olan basında çokça bahsi geçen Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Projesinin etüt ve ölçekli haritalarının yapılması işi Yüksel Domaniç firmasına 1,5 milyon TL bedelle verilmiştir.

Ancak, TCDD Genel Müdürlüğü mevcut ihalesi yapılmış güzergâhın uygun olmadığını basın aracılığı ile kamuoyuna duyurmuşken sonradan nasıl oluyor da Erzincan-Tirebolu-Trabzon hattının incelemesinin yapılması için ihale yapabiliyor. Kurum kendisi ile tezat içine düşmüştür ve milletin kaynakları siyasi baskı uğruna heba edilmektedir. Ülke kaynakları heba edilmemelidir. Erzincan'dan Trabzon İline götürülecek Demiryolu Projesi öyle siyasi baskılarla çözülecek iş değildir. Ben bu projenin uygulanabilirliğine de inanmıyorum. Sadece kamu kaynaklarının israfı ve zaman kaybı olarak görmekteyim. Basından izlediğim kadarıyla bazı iş adamlarının heveskârlığıdır. Türkiye Cumhuriyetini yönetenlerin bu kadar büyük zararları göze alacaklarına inanmıyorum. Kaprislerle ve İş adamı ve siyasetçi baskılarla, bizim olsun başkasına yar olmasın mantığı ile Trabzon'a; savunulan Demiryolu Güzergâhı ile asla demiryolu getiremez. TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Kahraman çeşitli siyasi ve oda baskıları ile hazırlatılmış, Demiryolu Güzergâh Projeleri ile ilgilenmektedir. İnternet Ortamında Google.com da yapılan açıklamalara bakıldığında geçmişe dönük olarak iki arada bir derede kalmıştır. TCDD köklü bir kurum ve birikimleri olan bir kurumdur. Hiç bir kimsenin etkisinde kalmadan Türkiye Cumhuriyetinin gelecek menfaati göz önüne alınarak Doğu Karadeniz Bölgesinde kapsamlı tarama ile Tren Yolu Karadeniz sahiline indirilmeli sonrasında ise Trabzon'a Tren yolu ulaştırılmalıdır. Adil olmayan ve Türkiye Cumhuriyetine külfet getirecek proje mahkemede kendini bulur. Türkiye Cumhuriyeti Hukuk devletidir unutmayalım.

Fizibilite Raporlarında ihalesi yapılmak istenilen güzergâhın uygun olmadığı hazırlanan raporlar ile sabit iken, ne yazık ki siyasi baskı ile ülkenin geleceği kararttırılmak istenilmektedir .''Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde kuzey limanlarımızda yaratılacak ilave kapasitenin İç Anadolu ve Güney limanlarımıza ulaştırılması ve bununla birlikte GAP, Suriye, Irak ve Ürdün ile bağlantının sağlanması amacıyla 630 km. uzunluğundaki Trabzon-Erzincan-Diyarbakır hattı planlanmıştır. Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan kesimi ise; 312 km. olup, toplam 116 km. uzunluğunda 112 adet tünel bulunmakta ve çok engebeli bir arazi yapısından geçmektedir. Yapılan etüt çalışmalarına göre söz konusu hattın fizibil çıkmadığı anlaşılmaktadır. '

'Bu cümleler Ulaştırma Bakanlığı, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün şahsıma 2006 yılında yazmış olduğu cevabi yazıya aittir.

Hattın ilk olarak 1985 yılında fizibilitesi yapılmış olup, 1997 yılında yeniden aynı güzergâh üzerinden güncelleştirilmesi yapılmıştır. Bu fizibilite raporlarını hazırlayan mühendisler, uzmanlar niçin ve neden Erzincan- Refahiye-Şiran-Alucra-Yağlıdere-Espiye-Trabzon Demiryolu Güzergah hattına bakmadılar?..Acaba işlerine mi gelmedi. Tabi ki o yıllarda İTÜ'ye hazırlatılan Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Projesi belli bir çevrenin kendi istedikleri doğrultusunda gerçeklerden ve akılcılıktan uzak bir şekilde hazırlatılmıştır. Geçen yılda KTÜ' deki bir grup Of' lu ve Bayburt' lu Öğretim Görevlisi de Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon Demir yolu projesini 35 Km'lik tünelle ortaya atmıştır. Fesübhanallah…Bilim adamlarımız bilimsel olmaktan çıkmıştır. Bu zihniyetler ile Türkiye Cumhuriyeti'ni geleceğe taşımadaki samimiyetimiz ne kadar gerçekçidir. Orasını sorgulamaya çalışmaktayım. Erzincan-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Projesi 332 km dir. Oysaki 1940'lı yıllarda İsmet İnönü tarafından yapılması istenilen ve bugün görmezlikten gelinen Refahiye-Şiran-Alucra-Yağlıdere-Espiye tren yolu güzergâhı 270 km dir. Şuan siyasi baskılarla yapılmak istenilen Demir yolu güzergahına göre 50 km daha kısadır.

Bana garip gelen ise Giresun başta olmak üzere Ordu için hayati önem arz eden Demir Yolu Projesine Sivil Toplum Kuruluşlarının sessiz kalmasıdır. Başta Tabi ki, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları…

Her şeye rağmen yapılmak istenilenin hukuki sorumluluğu TCDD'nin üzerinde olacak ve biz Alucralıların; Demir Yolunun geçiş güzergâhı konusundaki Hak ve Adalet arayışı gerekirse hukuk çerçevesinde sürecektir.




ERDEM EKŞİ
www.alucra.com

Bu haber toplam 3823 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • ÇAMOLUK ŞİRAN YOLU ÜZERİNDE HEYELAN11 Haziran 2015 Perşembe 16:45
  • KARAGÖL'DE YILDIRIM DÜŞTÜ : 37 KOYUN TELEF OLDU10 Haziran 2015 Çarşamba 12:06
  • KOYULHİSAR BELEDİYESİ'NDEN ÖRNEK ÇALIŞMA05 Haziran 2015 Cuma 12:30
  • ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNDEN BİLİM FUARI04 Haziran 2015 Perşembe 13:44
  • AKINCILAR'DA ARAZİ SULAMA KAVGASI: 2 ÖLÜ03 Haziran 2015 Çarşamba 02:02
  • ALUCRADA ÖLDÜRÜLEN AYININ BOYU PES DEDİRTTİ01 Haziran 2015 Pazartesi 12:22
  • ALUCRA'YA MODERN PAZAR31 Mayıs 2015 Pazar 02:52
  • KOYULHİSAR'DA TRAFİK KAZASI: 1 YARALI19 Mayıs 2015 Salı 14:09
  • Suşehri'de Hayvan Pazarı 1 Eylül'e Kadar Kapatıldı23 Ağustos 2014 Cumartesi 21:56
  • Ermeniler Tarafından Şehit Edilen 71 Asker Anıldı10 Şubat 2014 Pazartesi 17:46
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.