• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Giresun 24 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

“TERKETMEDİLER, DESTEKLENMEDİLER AMA ÜRETTİLER”

“TERKETMEDİLER, DESTEKLENMEDİLER AMA ÜRETTİLER”
“TERKETMEDİLER, DESTEKLENMEDİLER AMA ÜRETTİLER”

“TERKETMEDİLER, DESTEKLENMEDİLER AMA ÜRETTİLER”


Değerli okurlar bu seferki köşe yazımda üretene verilen değeri daha doğrusu üretene, üreticiye verilmeyen değerden bahsetmek istiyorum. Bu hafta Şebinkarahisar'ın Karaağaç köyünde çiftçilik yapan daha doğrusu 6-7 yıldır damlama sulama ile sera üretimi gerçekleştiren Nusret ÇİFTÇİ, oğulları İbrahim ve Remzi ÇİFTÇİ'nin Şebinkarahisar'daki üretim konusundaki tek başına kalmışlığın ve mücadelenin öyküsünü ele almak istedim ve yerinde inceledim. Her hafta Salı pazarına sabah saat 4 de başlayan hikâye 4 saat süren bir kapış kapış satışın akabinde güzel bir yorgunlukla eve dönen ancak Devletin tamamen arkasını dönmüş bir üreten olarak ve kırgınlıklarını gözardı etmeyecek kadar açık açık ifade eden üreticilerimizin ağzından tek düşürmedikleri Destek görmedikleri nedeniyle “DEVLET KAPISINA KÜSTÜK” diyecek kadar ifade kullanmaları inanın beni çok ama çok üzdü.



Açıkçası ben bu denli bir çalışma görmeyi beklemiyordum. Seralara ulaştığımda çok gurur duydum. Çok farklı bir duygu ama onların hikâyelerini dinlediğimde ise hüzünlendim utandım ve inanın çok ezildim. Hiç bir şekilde devlet desteği almadan kendi imkânları ile yaptıklarını gördüğümde gördüklerime inanamadım. Damlama sulama sistemi ile 110 m2 büyüklüğünde 4 adet toplam 440 m2 salatalık üretimi, yine 250 m2 domates, 250 m2 Fasulye, 250 m2 Biber (Dolma ve Sivri) olmak üzere araziye donatılmış seralar gördüğümde şaşkınlıkla baka kaldım. Salatalık üretimden yılda 8 hafta üretim gerçekleştirdiğini yaklaşık haftalık 1,5 ton salatalık aldıklarını toplamda ise 10-15 ton salatalık üretimi gerçekleştirdiğini ifade etti.


Köyde yıllardır “ÇİFTÇİLİK, SERACILIK, HAYVANCILIK yapan ÇİFTÇİ ailesi yıldır süre gelen mücadele sonucu sonrası işte bu noktaya geldiklerini, Mücadeleleri çok zorluk içerisinde geçmiş, hiçbir şekilde yardım almadıklarını sadece kendi emek ve imkânlar çerçevesinde bu noktaya geldiklerini ve destek almadan verdikleri mücadelelerinde şuan ki noktaya gelmeleri konusunda Devlet Destek ve Teşvik hibe programlarından destek almadıklarını başvurularının ise değerlendirilmediğini oysaki desteklendiklerinde ise Şebinkarahisar başta olmak üzere Kelkit vadisine hitap edecek kapasitesine ulaşmanın bir hayal olmadığını dile getiren İbrahim ÇİFTÇİ şu zaman kadar hiçbir devlet yetkilisinin kendisini ziyaret etmediğini sorunlarının paylaşılmadığını ve bu çok kırgın olduklarını ifade eden İbrahim ÇİFTÇİ ben kendi emeğimle, başarımla bu noktaya geldiğini ve Kendisini Şebinkarahisar'ın KARA talihine benzettiğini ifade ederek Şebinkarahisar'ın üstünde ne kadar kara bulutlar varsa bizimde o kadar üstümüzde kara bulutlar var ve bu üretim hikâyemde aynı ona benziyor diyor ve ekliyor bize bu başarımızı kendi maddi ve manevi imkânlarımızla başardık devlet desteğini alamadık ancak inanın bize bu işe başladığımızda güldülerdalga geçtiler ama şimdi imrenerek ve hayretli gözlerle kendilerine örnek almaya çalışıyorlar ben şunun çok iyi bilinmesin istiyorum bizler Şebinkarahisar'ımızı “TERK ETMEDİK, YILMADIK, USANMADIK, BIKMADIK” bırakmak gitmek çok kolaydı bizde gurbet ellerde gider bir ekmek kapısı bulur mutlaka çalışırdık, Ancak “TERKETMEDİK” ama hiçbir şekilde Devlet büyüklerimizden bir tebrik, bir destek görmedik üzüldüğümüz nokta budur.



Bizleri teşvik edecek Maddi ve Manevi desteği arkamızda hiç göremedik inanın ilk yılları bırakın üretime destek almayı, üretimden aldığım ürünün satışında, pazarda bile büyük sorunlar yaşadık ama çok şükür satışımızda hiçbir sorunumuz yok o konuları aştık ve inanın pazarda malımız kalmıyor yaklaşık 4-5 saatte pazarda malımız tüketiliyor. İşte bu en büyük mutluluk eve geldiğimizde bu işin en güzel yanı herhalde bu olsa gerek alın teri ile kazandığınız emeğin karşılığını evine götürebilmek ve ne kadar gururluyum ki bir takım insanların Devlet desteğini, hibesini alıp ve hiç bir şekilde yerine getirmeyenler utansın diyebilecek kadar içim rahat ve huzurluyum” derken inanın yüreğindeki gurur ve sevinç gözlerinde beliriyordu.


En son “Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, uygulanmakta olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak ve zor şartlarda bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla çiftçilerin satın alacakları Makine ve Ekipmanlara % 50 karşılıksız hibe desteğine başvurumuzda sonuçsuz kaldı diyen ÇİFTÇİ, şuanda tek sorunumuz “SU” sorunudur ve tek isteği ve dileği su sorunun çözülmesi bu tek sorunun Kelkit çayının kendi seralarına yaklaşık 600 metre uzakta olduğunu ve elektrik trafosu olması gerektiğini ifadesinde yer vererek “….inanın sadece Elektrik trafo kurulsa gözüm hiç bir şey görmüyor elektrikle suyu mevcut arazimde bulunan havuza aktararak oradan da damlama sulama sistemimle daha da kolay hale gelmesi ve su sorunun çözülmesinin ardından yine seralarıma yenilerini eklemekle birlikte daha da büyümek olacaktır diyen ÇİFTÇİ, sözlerini şöyle tamamladı; “Umudum bu gelişinizi bu haber ve yazınız ile başta Kaymakamımız Sayın Bilal BOZDEMİR yine Belediye Başkanımız Şahin YILANCI'nın ve akabinde İlçe Tarım Müdürlüğümüzü sizin aracılığınız ile davet etmek istiyorum. Lütfen gelsinler üretimimizi, üretimdeki yaşadığımız zorlukları ve sıkıntılarımızı beraberce incelemelerini görmelerini istiyorum ama her şeyden önce inanın “Üretmenin ve Üretici olmanın hazzını yaşamalarını bir soğuk ayranımızı içmelerini istiyorum. Devlet büyüklerimizi sabırsızlıkla bekliyor, Saygılarımı Sunuyorum” diyerek sözlerine son verdi.


Şunu dile getirmek istiyorum ki; Memleketinde kalarak üretime katkı sağlayarak yıllardır emeğini alın teri ile sağlayan ÇİFTÇİ ailesi gibi çiftçilerimizi üretimin her alanında ve her anında onları takip ve destekçisi olunması gerektiğine inanıyor, üretime her geçen zamandan daha da çok ihtiyacımız olduğunu unutulmaması gerektiği kanısında olduğumu ancak üretimin yerinde ve periyodik takiplerle takip edilmesini ve üretim sonucunda alınacak olumlu sonuçlar çerçevesinde desteklenmesi gerektiğini aksi yönde üretim yapmadan, ekmeden, biçmeden Devlet desteklerini haksız kazanç doğrultusunda tüketerek üretim yapmak isteyen insanların hakkını gasp edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bu konu ile ilgili olarak başta Kaymakamımız Bilal BOZDEMİR Beyin duyarsız kalmayacağı inancındayım.



Sözlerime Atatürk'ün çiftçilerimizin desteklenmesi konusundaki sözleriyle tamamlamak istiyorum;
“Millî ekonominin temeli ziraattır. Bunun içindir ki, ziraatta kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar, bu maksada erişmeyi kolaylaştıracaktır.” 1937
“Onun için, bir yandan çiftçinin emeğini arttıracak ve semereli kılacak bilgi, vasıta ve fennî aletlerin kullanma ve yapılmasına, öte yandan onun çalışmalarının neticelerinden azamî derecede faydalanmasını temin edecek iktisadî tedbirlerin alınmasına çalışmak lâzımdır. 1922
Umudum tüm dileklerimizin gerçekleşmesi dileği ile, tüm okurlarıma
Saygı ve Sevgilerimi Sunarım…!







Diğer Fotoğraflar İçin Tıklayınız..!



Doğan Mert YILMAZ.
*E-mail: doganmertyilmaz@hotmail.com

Bu haber toplam 4140 defa okunmuştur
  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.