• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Giresun 24 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Tarımda yatırım projelerine destek

Tarımda yatırım projelerine destek
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarıma dayalı ekonomik yatırımlara ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarına destek verecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarıma dayalı ekonomik yatırımları ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarına destek verecek. 81 il proje başvurusunda bulunabilecek, İki yatırım içinde proje tutarı 500 bin TL'yi geçemeyecek. Ayrıca, desteklenen projeler için teminat istenecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre program tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi ile ekonomik yatırımlar ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsayacak.
TARIMSAL ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ VERİLMEYECEK

Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar, tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek.
Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmeyecek. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında olmayacak.
Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir tek proje başvurusunda bulunabilecek.

KÖY HALKININ ÇOĞUNLUĞUNA HİZMET GÖTÜRÜLMESİ AMAÇLANACAK

Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsayacak. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmeyecek. Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvuruları kabul edilmeyecek. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, enerji nakil hattı, trafo, motopomp ve tarla içi malzeme ve ekipman alımlarına hibe desteği verilmeyecek. Yatırım proje teklifleri, toplu basınçlı sulama tesisi için su kaynağından tarla başına kadar yapılacak su dağıtım ve iletim boru hatları, gerekli sanat yapılarının inşası ve inşaat işleri kapsamında yapılacak mal alımlarını içerecek. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımı kapsamında yatırım proje tekliflerinin, köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmesi amaçlanacak.

81 İLDE YATIRIM BAŞVURULARI KABUL EDİLECEK

Program çerçevesinde 81 ilde yapılacak yatırımlar için başvurular kabul edilecek. Yatırım projeleri, 1 Aralık 2010 tarihine kadar tamamlanacak. Bu süre içinde tamamlanamayan projeler yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi öz kaynakları ile 6 ayı aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanacak.

YATIRIM PROJELERİNE BAŞVURMA ŞARTLARI

Ekonomik yatırımlarda hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak. Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekecek. Başvuru sahibinin, yatırım ilinde yerleşik olması zorunlu olmayacak. Ekonomik yatırımlara yönelik yatırım proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas proje tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü olacak. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak. Mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesine yönelik iyileştirme ve geliştirme yatırım konularına sadece sulama kooperatifleri ve köylere hizmet götürme birlikleri tüzel kişilik olarak başvurabilecek.

DESTEKLEME ORANLARI

Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100 bin Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 500 bin Türk Lirası'nı geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Proje bütçesi KDV hariç hazırlanacak. Proje toplam tutarının, gerçek kişi başvuru tekliflerinde 100 bin Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 500 bin Türk Lirasını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekecek. Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince, Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kabul edilen mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama sistemi tesisine dönüştürülmesine yönelik yatırım proje tekliflerinde, hibeye esas proje tutarı 500 bin Türk Lirası'nı geçemeyecek. Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince hazırlanan projelere hibeye esas proje tutarının yüzde 75'ine hibe yoluyla destek verilecek. Başvuru sahipleri, hibeye esas proje tutarının yüzde 25'i oranındaki katkı payının finansmanını temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacak. Proje toplam tutarının, 500 bin Türk Lirası'nı aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekecek.

HİBE SÖZLEŞMELERİNDE TEMİNAT İSTENECEK

Hazırlanan proje teklifleri, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edilecek. Ekonomik yatırımlarda proje sahibi, hibeye esas proje tutarının yüzde 10'u tutarında süresiz banka teminat mektubunu hibe sözleşmesi ile birlikte il müdürlüğüne verecek veya hibe sözleşmesinde belirtilen hibeye esas proje tutarının yüzde 5'ini il müdürlüğü adına açılacak bir hesaba yatıracak. İl müdürlüğü tarafından kesin teminat mektuplarının teyidi alındıktan sonra, defterdarlık muhasebe müdürlüğüne muhafazası için teslim edilecek.
Teminat mektuplarının toplam tutarı, hibeye esas proje tutarının yüzde 10'nundan az olmamak kaydı ile birden fazla bankadan kesin teminat mektubu alınabilecek. Hibe sözleşmesinin, sözleşmede yer alan nedenlerle fesih edilmesi halinde teminat mektubu veya hesapta bulunan meblağ Hazine adına irat kaydedilecek. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılamayacak.
Bu haber toplam 1516 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.