• BIST 9679.8
  • Altın 2477.505
  • Dolar 32.435
  • Euro 34.4544
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Giresun 14 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

TAMZARAYA 500 ADET KINALI KEKLİK YERLEŞTİRİLDİ

TAMZARAYA 500 ADET KINALI KEKLİK YERLEŞTİRİLDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı/Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü/Giresun Şube Tamzaraya 500 adet kınalı kekli yerleştirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı / Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan “2013 Yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı” çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı/Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü/Giresun Şube Müdürlüğü ilçemize getirilen 500 adet kınalı kekliği Şebinkarahisar-Tamzara’da, mahallesinde bulunan voliyere (Adaptasyon kafesi) yerleştirilmiştir.

Milli Parklar Giresun Şube Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Ülkemizde çeşitli çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle doğal habitatlar bozulmaya devam etmekte ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanı türlerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü,  doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için bir dizi tedbirler almaktadır. Bu kapsamda, Genel Müdürlüğümüze ait üretme istasyonlarında ürettiği türleri eski yaşam alanlarına ya da yaşaması uygun olan yeni alanlara yerleştirmekte ve yerleştirilen türlerin yeni çevreye adaptasyonu için çalışmalar yapmaktadır. 

Bu amaçla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı / Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce oluşturulan “2013 Yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı” çerçevesinde 1000 adet kınalı keklik, Yozgat-Çalatlı Keklik Üretme İstasyonundan alınarak 18 Temmuz 2013 günü ilimize getirilmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı/Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü/Giresun Şube Müdürlüğümüzce ilimize getirilen 1000 adet kınalı keklikten 500 adeti Şebinkarahisar-Tamzara’da, 500 adeti ise Alucra-Demirözü köyünde bulunan voliyere (Adaptasyon kafesi) yerleştirilmiştir. 1 haftalık bir adaptasyon sürecinden sonra voliyerlerde tutulan kınalı keklikler doğaya yerleştirilmek üzere salınacaktır. 

Genel Müdürlüğümüzce oluşturulan “2013 Yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı” çerçevesinde Giresun’a 2000 adet keklik ve 1000 adet sülün tahsis edilmiştir. Programın ilk ayağını oluşturan 1000 adet kekliğin yerleştirilmesinden sonra tahsisi yapılarak geriye kalan diğer keklik ve sülünlerin doğaya yerleştirilme süreci Eylül ayında bitmiş olacaktır. 

Adaptasyon hazırlığı ve doğaya yerleştirme çalışmaları 

Üretilen ve yerleştirmeye uygun hayvanların üretme istasyonlarından belirlenerek yerleştirme alanına taşınması ve bu alanlara adaptasyonu (uyum) amacıyla bir dizi çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma için öncelikli olarak yerleştirilmeye uygun sağlıklı bireyler seçilmektedir. Seçilen bireyler hayvan türüne uygun taşıma yöntemleriyle, yerleştirme alanlarına taşınmaktadır. Bu yerleştirme alanları, türün biyolojik ve ekolojik isteklerine göre uyum sağlayabileceği en uygun alanlar olarak belirlenir. Yani tür, öyle gelişi güzel bir şekilde istenilen yerlere yerleştirilmemektedir. Taşınan hayvanların yine türe uygun telle çevrili adaptasyon alanlarında bulunan voliyerlerde (adaptasyon kafesleri) uygun süre bekletilmektedir. Çünkü, çevrelerine yeterince uyum sağlayıcı adaptasyonlara sahip olmayan türler ya bulundukları ortamdan gitmek zorunda kalırlar ya da yaşamazlar. Burada, görevli personelce, hayvanların sahaya intibakları sağlamakta, yabanıl ortamda beslenmeyi öğrenmelerine yardım edilmektedir. Adaptif becerilerini kazandıktan sonra doğaya bırakılan türler, koruma ve izleme programları çerçevesinde karşılaşılacak olumsuzlukların giderilmesi yönünde alınan tedbirlerle gözetim altında tutulmaktadır. Bu konuda yerel avcı dernekleri ve köy tüzel kişilikleriyle işbirliği yapılarak korumaya katılımları sağlanmaktadır. 

2013-1204-2.jpg

Bu haber toplam 3597 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.