• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Giresun 18 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

ŞEBİNKARAHİSAR TEKRAR İL OLACAKMI?

ŞEBİNKARAHİSAR TEKRAR İL OLACAKMI?
CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Şebinkarahisar il olacak mı diye sordu.

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Şebinkarahisar il olacak mı? diye sordu.

Samsun İlimizin Canik İlçesinde yaşanan sel felaketi sonrası afet bölgesini ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı sn Erdoğan Bayraktar, sonrasında Giresun İlini de ziyaret etmiştir ve bu ziyaret kapsamında katıldığı 3. Şebinkarahisar Kültür Sanat ve Ceviz festivalinde nüfusunu gerekçe göstererek Şebinkarahisar’ın İl olma şansının az olduğunu beyan etmiştir” diyen Karaahmetoğlu, “Sayın Bakan bu ifadeleri kullanmış olsa da; Kelkit vadisinde yeni bir idari bütünlüğe duyulan ihtiyaç nedeniyle, günümüzden 79 yıl önce de İl olan Şebinkarahisar’ın yeniden İl yapılması talebi yalnızca bizim tarafımızdan gündeme getirilmemiştir. Bu talep değişik zamanlarda İktidarınız tarafından da gündeme taşınarak, Şebinkarahisar halkına söz ve güvence verilmiştir” dedi. 

Karaahmetoğlu önergede şunlara yer verdi; “AKP Grup Başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli 2010 yılında gerçekleştirilen 2. Şebinkarahisar Kültür Sanat ve Ceviz Festivalinde “ Türkiye’nin gündemine İllik konusu geldiğinde İl olacak ilk yer Şebinkarahisar’dır” şeklinde beyanatta bulunmuştur.


Yine Sayın Canikli  son Milletvekili seçimlerinin hemen öncesinde, 25 Mayıs 2011’de, Şebinkarahisar’a gerçekleştirdiği ziyaret de;  “Samimiyetimle söylüyorum bu bölgede birçok nedenle il olma ihtiyacı var. Bir tanesi tarihi nedenlerle, yani haksızlığın giderilmesi bir hakkın iadesi çerçevesinde… Şebinkarahisar'ın haklı talebi var.

 

6 tane benzer konumdaki yöre tekrar İl olurken Şebinkarahisar'ın İl olamayışı. Birkaç defada İl olma konusu gündeme geldi, maalesef Şebinkarahisar'ın İl olma sorunu çözülemedi. Bir diğer önemli nedenlerden bir tanesi de bu bölge Kelkit Vadisi. Kelkit Vadisinde bir İle ihtiyaç var. Yani yerinden yönetim için İle ihtiyaç var. Giresun açısından hizmetler konusunda bir sıkıntı yok aslında. Fakat ulaşım, coğrafi şartlar. 120 km mesafe geçit noktası, Eğribel Geçidi’nde kış aylarında çok ciddi sıkıntılar çıkabiliyor. Ayrıca eski önemi belki kalktı ama güvenlik açısından da buralarda il olmaya, yapılanmaya ihtiyaç var. Biliyorsunuz terör buralarda yapılanmaya çalışıyor. Bu açıdan da İl olacaksa kuşkusuz Şebinkarahisar” demiştir. 

Canikli aynı konuşmasında; “Türkiye'nin Ekonomik, Sosyal, Siyasi gündemine yeni İl olma konusu 2003 ten beri gelmedi. Bazı şeylerin genel anlamda olgunlaşması gerekiyor” diyerek zaatalinizin daha önceki yıllardaki ifadelerini dayanak göstererek;  “Başbakanımız daha önce şöyle demişti:Türkiye'nin gündemine il olma konusu geldiğinde ilk il olacak yer Şebinkarahisar'dır konuşmasını yapmıştık şimdi bunu biz söylüyoruz. Türkiye'nin gündemine geldiği zaman ilk il olacak yer Şebinkarahisar'dır. Başbakanımız yasaklı olduğu dönemden sonra ilk buralara gelmişti, buraları biliyor”   demiştir. “Hatta 2001 yılında Sayın Başbakan’ın siyasi yasağının kalkması ile ilgili karar verildikten sonraki ilk mitingini, ilk ziyaretini buralarda gerçekleştirdi. İlk ziyaret burada oldu. Burada bir bayram havası, dönüm noktası olmuştu. Türkiye'nin gündemine geldiğinde ilk İl olacak yer burası, demiştir” ifadeleri de yine grup başkan vekilinize aittir.”


Karaahmetoğlu, Başbakan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi;
 

1.   Bir İlçenin İl olabilmesi için yalnızca mevcut nüfusu ve gelişmişliği yeterli kriter midir? Ülkemizde, yalnızca mevcut nüfus ve gelişmişlik dikkate alındığında gerçek anlamda İl olması gereken kaç İlimiz bulunmaktadır? Yine yalnızca bu kriterler dikkate alındığında İlçeye dönüştürülmesi gereken kaç İlimiz bulunmaktadır?


2.   Aynı sosyo ekonomik koşullarda yaşayan, aynı kültürel birlikteliği, aynı sorunları paylaşan bir bölgenin, kamu hizmetlerine ulaşım ve coğrafi engellerin giderilememesi noktasından hareketle, idari bütünlüğe kavuşturulması ile sorunlarının çözülmesi, gelişmesi, göç kaybının önüne geçilmesi dolayısıyla kalkınması mümkün değil midir? Sizce de Kelkit Vadisinde bir vilayet adı altında yeni bir idari yapılanmaya ihtiyaç yok mudur? Bu ihtiyaç, yılların beklentisi ve verilen sözler il olmak için haklı bir gerekçe olarak kabul edilemez mi?


3.   Şebinkarahisar ilçemiz ve Kelkit vadisinde kurulu bulunan ilçelerimizin büyük şehirlere göç etmiş nüfusları bilinmekte midir? Bu ilçelerimizden aşırı göçün nedenleri tespit edilmiş midir? Büyük oranda göç veren bu ilçelerimizin ortak sorunları tespit edilmiş midir? Bağlı oldukları vilayetlerle, kamu hizmetleri için mecburi irtibat dışında, hizmet alma konusunda ki sıkıntıları neden giderilememektedir? Bağlı oldukları vilayetlere uzaklıkları, coğrafi konumları, kamu hizmetlerine ulaşma konusunda büyük  bir engel teşkil etmekte değil midir? Bu ilçelerimizden büyük kentlere olan göçün nedenlerinden en önemlisinin bu olduğunu düşünüyor musunuz?


4.   2011 Milletvekili seçimlerinden hemen önce, 2. Şebinkarahisar Kültür Sanat ve Ceviz Festivali sırasında, gündeme geldiğinde ilk vilayet olacak yer Şebinkarahisar’dır, başbakanımızda böyle düşünüyor diyen grup başkan vekiliniz ile 3. Şebinkarahisar Kültür Sanat ve Ceviz Festivali sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanınızın açıklamaları birbirinin aksi yöndedir. Bakanınızın ziyareti ülkemizin yeni bir seçim sürecinde gerçekleşmiş olsa idi bu hususta olumsuz bir beyanatta bunması söz konusu olabilir miydi? Yurttaşlarımızın bu konudaki talepleri, seçim dönemlerinde en yetkili makamlarca sürekli istismar mı edilecektir?
5.   Başbakan olmadan önce Şebinkarahisar’a yapmış olduğunuz ziyaret sırasında karadut da yiyerek, Şebinkarahisarlı vatandaşlarımıza ve tekrar il olmak için gece gündüz dua ettiğini söyleyen Durmuş Karadut isimli amcaya tekrar İl olma sözü verdiğinizi hatırlıyor musunuz?


6.   TBMM Başkanlığına sunulan yeni il kurulmasına dair kanun teklifleri gündeme alındığında; Şebinkarahisar’ın yeniden il yapılması konusunda daha önceki görüşleriniz ve açıklamalar ışığında desteğiniz olacak mıdır? 

Giresungazete

Bu haber toplam 3765 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.