• BIST 9974.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Giresun 18 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

ŞEBİNKARAHİSAR 1.TAMZARA DOKUMASI SOKAK DEFİLESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞEBİNKARAHİSAR 1.TAMZARA DOKUMASI SOKAK DEFİLESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İlçemiz kaymakamlığı tarafından düzenlenen Tamzara Dokuması sokak defilesi tamzara mahallesinde yöreye özgü Tamzara Dokuması'nın tanıtımı amacıyla "1. Tamzara Defilesi" adı altında gerçekleştirildi.

Şebinkarahisar Kaymakamlığı tarafından 13 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen Tamzara Defilesi ile, unutulmaya yüz tutmuş en eski ve geleneksel el sanatlarımızdan biri olan Tamzara Dokuması tekrardan gün yüzüne çıktı ve moda ve tekstil sektörünün önemli davetlilerinin yanı sıra çok sayıda ulusal ve yerel basın mensubunun beğenisine sunuldu.

İlçemiz Tamzara Mahallesi’nde 1.si Düzenlenen tamzara dokuması sokak defilesinin açılışını, organizasyonda baştan sona kadar çok büyük emeği olan ilçe kaymakamımız Murat Çağrı ERDİNÇ yaptı. Erdinç yaptığı konuşmada ;

"Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Şebinkarahisar'da Tamzara Mahallemiz, uzun yıllar boyunca dokumacılık yapılan bir yerleşim yeri. 40-50 yıl öncesine kadar neredeyse her evde bir dokuma tezgâhının bulunduğu, sokaklarında yürürken dokuma tezgahlarının sesinin duyulduğu bir mahalle. O dönemlerde bu mahallede üretilen dokumalar her yerde aranan bir tekstil ürünü olarak ün yapmış ve tüm bölgeye bu tezgâhlarda dokunan ürünler toptan olarak gönderilmiş. Ama maalesef günümüze ticari anlamda taşınamamış, hali hazırda kaymakamlığımızın çabaları ile yaşatılan eski geleneksel bir el sanatımız olarak sürdürülüyor." dedi.

Erdinç, düzenlenen defileyle Tamzara Dokuması'nın tanıtımına katkı sunmak istediklerini belirterek, "Bu akşam defilede sadece bir kumaş değil, bir insanlık hikâyesini dokuyacağız. Tamzaralıların meşhur bir sözü vardır. 'Ya oku, Ya doku' diye. Ama bugün biz hem okuyup, hem de dokuyacağız" diye konuştu.

Ayrıca yine çalışmalarda yoğun emek sarf eden İlçe Belediye Başkanımız Şahin YILANCI ve yine bu çalışmada büyük katkısı olan Tamzara Mahallesi Muhtarı Fazıl DOKUDAN katılımcılara teşekkür ederek konuşmalarını yaptılar.

Yerel ve ulusal bazda yoğun katılımın olduğu ayrıca Şebnem Schaefer gibi birçok ünlü mankenin de katıldığı  defilede, koleksiyonu; Şebinkarahisar’da bulunan Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü Öğr.Gör. Leyla KAYA DURMAZ’ın yönetiminde son sınıf öğrencilerinden Habibe Fındık, Seda Atlı, Tülay Oğiş, Esra Havuz, İrem Yüksel, Yağmur Köseoğlu, Burcu Türkel, Sema Ömeroğlu, Betül Ergün, Bahar Aksu, Betül Düşgün ve Ferda Cansu Polat ve  profesyonel tasarımcı Ahmet Giray YILMAZ tarafından hazırlanan ve seçkin konukların katıldığı  defilenin koreografisi; Best Model of Turkey ve World yarışmalarının Genel Sanat Yönetmeni ve Koreografı Tamer KURTER tarafından yapıldı.

Koreografi anlamında defile kendi tarzında Türkiye’de bir ilk niteliğinde olup, klasik podyum defilesi mantığından ziyade, dünyaca ünlü Arp Sanatçımız Şirin PANCAROĞLU ve sanatçı Bora UYMAZ’ın canlı müziği eşliğinde, bir mahalle yaşamını yansıtan teatral bir şekilde izleyicilere sunuldu. Yine etkinlik içerisinde profesyonel dansçı Gökmen KASABALI Tamzara konulu koreografisiyle Tamzara’da Şebinkarahisarlılarla buluştu. Bu haliyle Tamzara Defilesi’nin ileride yapılması planlanan birçok defileye ilham kaynağı olacağı açıktır.

Gerçekleştirilen Tamzara Defilesi ile Tamzara Dokumasının hak ettiği eski dönemdeki ününe kavuşması ve tekstil alanındaki yerini almasının yanı sıra, Şebinkarahisar ilçesinin  tarihi, kültürel ve tabiat  varlıklarının ve doğal ürünlerinin de tanıtılmasına katkı sağlanması planlanmaktadır.

fotogaleri.jpg

ŞEBİNHABER / ŞEBİNKARAHİSAR

BARIŞ BÖLÜK

Bu haber toplam 6685 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.