• BIST 10081.24
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Giresun 16 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

ŞEBDER ŞEBİNKARAHİSAR MEYDANINA YAPILACAK OLAN AVM İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

ŞEBDER ŞEBİNKARAHİSAR MEYDANINA YAPILACAK OLAN AVM İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU
ŞEBDER Şebinkarahisar Belediyesinin Alışveriş Merkezi projesi için çağrıda bulundu.

Eğitim, Kültür ve Dayanışma alanlarında çalışmalar yapmak üzere 2005 yılında İstanbul’da kurulan ve kısa adı ŞEBDER olan Şebinkarahisar Kültür ve Dayanışma Derneği, yeni dönemde amaçladığı hedeflere ulaşabilmek için Şebinkarahisar’da yaşayan STK ‘lar ile hemşehrilerini de sorun ve bu sorunların çözümünde atılacak adımlardaki sürece dahil etme kararı aldı.

“Daha iyi daha yaşanabilir bir Şebinkarahisar”anlayışı ile yola çıkan ŞEBDER, sorunların çözümüne sağlıklı ve doğru katkı sunmak amacıyla ilçesine ye yapapacağı ziyaretleri de sıklaştırma yönünde görüş birliğine vardı.
Bu anlamda ŞEBDER Genel Sekreteri Av. Hüma Bayoğlu ve Yönetim Kurulu Üyemiz Cengiz Kahraman festival kapsamında geldiği Şebinkarahisar’da esnaf, halk ve bazı STK temsilcileriye bir dizi görüşmeler yaptı.

Burada dile getirilen sorun ve çözüm önerilerini yönetim kurulu ile paylaşmışlardır.
Öncelikle; İlçenin Bülbül Mahallesi,Konuk Caddesi üzerinde 256 ada , 1 parsel sayılı arsada yıkılan Turistk Otel’in bulunduğu ,otel yapılmadan evvel CUMHURİYET MEYDANI olarak bilinen ve kullanılan gayrimenkulün Belediyenizce yeniden AVM olarak inşa edilmesinin düşünüldüğü anlatılmıştır.

Çevre esnafı,Yapılması önerilen AVM’nin şehrin küçük yada orta ölçekli esnafının yok olmasına sebep olacağı endişesi içindedirler.Çağdaş şehir planlarında meydanların önemini anlatmışlar,geçmişte Cumhuriyet Meydanı olarak oldukça etkinliklere ev sahipliği yaptığı ve birçok tarihi olaylar ve törenlere sahne olduğunu anlatmışlardır.Bir gurup halk ise şu andaki hali ile Şebinkarahisar Kalesi olarak tarihlere geçmiş en büyük tarihi eser ve anıtın meydandan görünürlüğünün kapanacağı ya da kısmen görüleceğini,halbuki bir tairhi eseri gün yüzününe çıkarmak ya da görünürlüğünü artırmak için beton yapılarının yıkılması gerekirken,meydana AVM yaparak bunu kapatmaya çalışmanın yanlışlığından söz etmektedir.

Derneğimiz ise ;bizi biz yapan değerlerimizi kaybetmemek ve torunlarımıza bırakacağımız mirasın beton yığınlardan ziyade,insan duyarlılığını taşıyan sanat eserleri olması için eskisinden çok daha yoğun bir çaba göstermek mecburiyetinde olduğumuza inanmaktadır.

Tarihi ve kültürel mirasın korunması için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması,toplumda bu yönde bir bilincin yerleştirilmesi ve bu amaç çerçevesinde bütün kurum ve kuruluşların titizlikle hazırlanmış bir plan çerçevesinde işbirliği içinde çalışması istemektedir.

İşte bu nedenle,kültürel ve kentsel yozlaşmanın önlenmesi için toplumun her kesiminin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Bu, yerel yönetimler başta olmak üzere,diğer kamu kuruluşları,özel sektör ve sivil toplum örgütleri Meslek Odaları ve konusunda uzman kişilerle koordinasyon içinde çalışması gerekmektedir.

Bildiğiniz üzere AB Aday Üyesi olan Türkiye’nindekurucususu olduğu ,Avrupa Konseyi’nin Avrupa Bir Ortak Miras Kampanyasının 25.yılı kapsamında oluşturduğu Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nde, Türkiye’ninde temsilini güçlü ve etkin bir şekilde sağlamak üzere tarihi kentlerin bir araya getirilmesi ve bu kentler arasında kentsel,kültürel ve doğal mirasın bir ortak miras anlayışıyla korunması ve yaşatılması için Tarihi Kentler Birliği Kurulmuştur.

Kurum; Tarihi Kent dokularını, kentsel, kültürel mirası koruma ve imar konularında birliğe üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağladığı gibi,üye belediyelere belediyecilik,koruma,kültür,çevre,imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi,belge,mevzuat gibi kaynaklar sağladığı aynı konularda eğitime dönük etkinlikler düzenlediği ve danışmanlık yaptığı bilinmektedir.

En Önemlisi ise; birliğe üye kentlerin KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLARINI,ANIT ESERLERİ ÇEVRESİNDE KENTSEL TASARIM PROJELERİNİ,KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULUNCA TESCİL EDİLMİŞ YAPILARIN RÖLEVE VE PROJELERİNİ YAPAR,YAPTIRIR VE BUNLARIN UYGULAMALARINDA TEKNİK DENETİM KATKISI SAĞLAMAKTADIR.

Yukarıda belirtilen birliğe üye olan İlçe Belediyemiz,geçmişte yapılmış olan hatanın üzerine hata ekleyerek değil de,tarihi Kentler Birliği’ne üye ve bu bilinçle haraket eden, en azından bu birliğe yaptıracağı ya da yaptırmış olduğu planları bu birliğin görüşünü alarak hayata geçireceği kanat ve düşüncesindeyiz.

Yukarıda izah ettiğimiz üzere Şebinkarahisar,Bülbül Mahallesi Konuk Caddesi 256 ada, 1 parsel sayılı eski Turistik Otel binası adıyla maruf yere AVM yapılmaması ya da bu yapının şehrin meydanına değil daha farklı bir alanına yapılmasının sağlanması ile, derneğimizce gerekli incelemelerin yapılabilmesi için;Bu yere ilişkin İmar Durumu, 1/5000’lik plan,1/1000’lik plan, Meydanı gösteren paftasından bir suret onaylı haritanın,dernek merkezine gönderilmesi ve konunun birkez daha kültürel mirası koruma ve yaşatma yönünden ele alarak gözden geçireceğinize ve duyarlı davranacağınıza güveniyor, bu vesileyle saygılar sunuyorum.

ŞEBDER YÖNETİM KURULU BŞK. YRD.
Prof Dr.Tayfun YÜCEL
Adres
Büyükdere Caddesi Bentek İş Merkezi
NO 47 Kat 3 Büro 46 Mecidiyeköy/ŞİŞLİ
İSTANBUL

Bu haber toplam 4204 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.