• BIST 9624.04
  • Altın 2744.308
  • Dolar 33.9926
  • Euro 37.5554
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Giresun 25 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Kurbanlık Hayvan Fiyatları

Kurbanlık Hayvan Fiyatları
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar..

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla açıklamalarda bulanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurban bayramı besiciliğinin, ülkemizde yıllardır yapılan geleneksel bir yetiştirme yöntemi olduğunu belirterek, “Geçmiş yıllarda sırf kurban besisi adı altında yetiştiricilik yapılırken son yıllarda hayvancılığa verilen destekler artırılmasına rağmen bu yöndeki yetiştiricilikte azalmaların önüne geçilememiştir. Gerçekten de geçmiş yıllarda kurban bayramı üreticilerinin iyi kazançlar elde ettiği dönemlerdi. Şimdi ise ne yazık ki yeterince karlı bir dönem olmaktan çıkmıştır. Ülke genelinde yetiştiricilik yapan üreticilerle yaptığımız görüşmelerde elde ettiğimiz bilgiler de bu görüşü desteklemektedir.

Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının; Büyükbaşta illere göre ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte hayvan başına 1.000- 5.000 YTL arasında, küçükbaşta ise 175-600 YTL arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda 5,5-6,5 YTL/kg, küçükbaşta 5-7 YTL/kg dolayında olacağı tahmin edilmekte olup, bu fiyatlar geçen yıl ki fiyatlara yakındır. Tabii bu fiyatlar üreticinin kurban öncesi ahırında belirlenen fiyatlardır ancak, bayramda oluşacak fiyatlara referans olarak kabul edilebilir. Ama genel olarak bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarının artmasını beklemediğimizi söyleyebiliriz.

Döviz kurunda yaşanan yükselişten dolayı Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinden özellikle Suudi Arabistan, Suriye ve Kuveyt gibi ülkelere küçükbaş hayvan ihracatında artış yaşandığını belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bölge Ziraat Odamızla yaptığımız görüşmelerde İhracattaki bu hareketliliğin kurban bayramı döneminde de devam etmesinin beklendiği belirtilmektedir. Bölgede İhracat için mevcut üretim potansiyelimizin olduğu düşünüldüğünde, kurban öncesi yaşanan bu hareketliliğin ihracatın ve üretimin desteklemesi durumunda ilerleyen dönemlerde devam ettirilebileceği ve bölgeye ciddi bir ekonomik katkı sağlayacağı söylenebilir.

Buna rağmen Kurbanlık hayvan satışı yapan üreticilerimiz birçok sorunla baş etmek durumunda kalmaktadırlar.

Öncelikle yem fiyatları çok yüksektir. Üreticiler 1 kg yemi 60 Ykrş ve civarı fiyatla almaktadır. Yemini yem fabrikalarından vadeli alan üreticilerde ise fiyatlar bunun daha da üzerine çıkmaktadır.

Kurbanlıkları metropol illerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticiler, kurban süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere ciddi bir kira bedeli ödemektedirler. Bazı illerde belediyeler bu yerleri özel şahıslara uzun süreliğine kiralamış olup bu yerlerin kira bedelleri daha yüksektir. Yüksek yer kiraları üreticilerimizin maliyetini artırmaktadır. Üreticilerimiz kira bedellerinin yüksekliği yanında buralarda su ve elektriğe ulaşamama gibi birçok sorunla uğraşmakta, bu sıkıntılarına çözüm getirilmesini beklemektedir.

Üreticilerimiz hayvanlarını satmak için ciddi bir nakliye ücreti ödemektedirler. Yaptığımız araştırmalar, mesafeye göre değişmekle birlikte taşıma ücretinin 600 YTL- 2.000 YTL arasında değiştiğini mesafenin uzaması durumunda bu ücretin daha da arttığını göstermektedir. Üreticimiz eğer hayvanları satamazsa dönüş için de nakliye parası ödemekte, bu da masrafların daha da artmasına neden olmaktadır.

Hayvanlarını satacakları yere bir hafta önceden giden üreticilerimiz kaldıkları süre içerisinde 1.500-2.000 YTL arasında kişisel masrafları için harcama yapmaktadır.

 Sonuç olarak üreticilerimiz;

  • Hayvan satış yerlerine ödedikleri kira ücretlerinin yüksekliği,
  • Yem fiyatlarının yüksekliği,
  • Hayvan satış yerlerinde su, elektrikte yaşanan sıkıntılar,
  • Nakliye ücretlerinin yüksekliği,
  • Kişisel harcamalar,
  • Talebin belirsizliği gibi birçok sorunla baş etmek durumunda kalmaktadırlar.

Bunun yanında yaşanan Küresel ekonomik krizin ve alım gücündeki azalmanın talebi etkilemesinden ve satışları düşürmesinden, pazara götürdükleri hayvanlarını satamadan geri getirmek durumunda kalmaktan endişe etmektedirler.

Bütün bu yapılan masraflar ve sıkıntılara bakılacak olursa ve fiyatların da artmayacağı, talebin de belirsizliği dikkate alınacak olursa üreticilerimizin bu kurban döneminde de çok umutlu olmadıkları görülmektedir. Ama yine de her şeye rağmen ellerindeki hayvanları en iyi fiyata satarak, kredi, yem, hayvan parası gibi borçlarını kapatabilmeyi ümit etmektedirler.

Diğer taraftan hayvan pazarlarına kurbanlıkların gelmesiyle birlikte bu yerlerde hayvanlar Veteriner Hekimler tarafından sağlık kontrolünden geçirilmektedir. Bu kontrollerin, kurbanlıkların gerekli kurbanlık vasıfları yönünden de (yaşı uygun mu?, gebe olup olmadığı vb.) kontrol edilmesi gerekmektedir. Böylece hayır işleyecek tüketicilerimizin de mağdur olması önlenecektir.

Ayrıca kurban kesimlerinin hijyenik şartlarda ve belirlenen kesim yerlerinde yapılması için gerekli kontroller yapılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır. Böylece görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçileceği gibi tüketici sağlığı da korunmuş olacaktır.”

Bu haber toplam 1980 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.