• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Giresun 13 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

HAKAN ÖZBAY 'DAN GENEL KURUL DEĞERLENDİRMESİ

HAKAN ÖZBAY 'DAN  GENEL KURUL DEĞERLENDİRMESİ
HAKAN ÖZBAY 'DAN GENEL KURUL DEĞERLENDİRMESİ

 

Saygıdeğer Şebinkarahisarlılar,

03.02.2013 Pazar Günü, Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneğimizin Olağan Genel  Kurul Toplantısını gerçekleştirdik ve yapılan genel kurul toplantısında oluşturmuş olduğum yönetim kurulu ve denetim kurulu aday listemize gösterilen teveccüh ve başkaca bir adayın talip olmaması sebebiyle Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneğimizin yönetimine seçildik.

Öncelikle gerek adaylık sürecimizin oluşmasında, gerek adaylık sürecinden sonra yapmış olduğumuz çalışmalarda şahsımı ve ekibimi destekleyen başta dernek başkanımız Sayın Yücel Kısa olmak üzere, tüm yönetim kurulu üyelerimize, danışma kurulu üyelerimize, tüm köy ve mahalle dernek başkanlarımıza, genel kurulumuza katılan değerli kurucularımıza, eski başkanlarımıza, dernek üyelerimize ve üye olmayan tüm hemşerilerimize ve misafirlerimize şahsım ve yönetimim adına şükranlarımızı sunuyorum.

Yine yapmış olduğumuz davet sonucu genel kurul toplantımıza uzaktan ve yakından katılan ve katılım listesi dernek basın bildirimizde sunulan tüm milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve ekiplerine, tüm siyasi partilerin temsilcilerine, bürokratlarımıza, basın mensuplarına ve mazeretleri nedeniyle genel kurula katılamayarak telgraf ve çiçek göndererek bizleri onurlandıran tüm dostlarımıza da şahsım ve yönetimim adına saygılarımızı şükranlarımızı sunuyorum.

 

 

Ayrıca özellikle bu güzel mekânı bila bedel derneğimize tahsis eden Üsküdar Belediyesine ve başkanı Sayın Mustafa Kara ve ekibine, yine bu güzel kongre ortamında üyelerimizin ve misafirlerin ulaşımında, yiyecek ve içecek ikramında lojistik destek sağlayan ve tüm etkinliklerimizde desteğini esirgemeyen Sarıyer Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Genç'e ve ekibine şahsım ve ekibim adına özellikle teşekkür ederiz.

Derneğimizi geleceğe taşımak ve derneğimiz, memleketimiz, camiamız ve ülkemiz için güzel ve başarılı çalışmalar yapmak adına oluşturduğum ekibimle yeni bir heyecan oluşturmak için aday olduğumuz kongremiz birkaç sorun dışında ilklerin yaşandığı bir kongre olarak gayet başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. Gönlümüzden geçen, bu kongremizin çok büyük coşku içinde, binlerce insanımızın katılımı ile şölen havası içinde geçmesi ve insanlarımızın hasret gidermesi ve derneğimizin farklı bir etkinliği olarak tarihe geçmesiydi.

Öncelikle camiamız ve kamuoyu ile birkaç hususu paylaşmakta fayda görüyorum. Bu paylaşım genel kurulumuzdan sonra hayret ve üzüntü ile takip ettiğimiz özellikle sosyal medya üzerinden devam eden gereksiz atışmaların son bulması ve camiamızda sağduyunun hakim olması zaruretinden kaynaklanmıştır. 12 yıldır derneğimizin yönetim kurullarında yönetim kurulu üyesi, genel sekreter, ikinci başkan sıfatıyla dört ayrı başkanın ekibinde kesintisiz görev yapmaya çalıştım.Bu süreç içinde kesintisiz derneğimizin avukatlık hizmetlerini de yürüttüm. Derneğimize olan vefa borcumuz kapsamında çocukluğu ve ilk gençlik yılları memleketimizde geçmiş  her türlü sıkıntı ve sorunlarını yaşamış biri olarak elimden geldiğince,  görev yapmaktan mutluluk ve onur duyduğum başkan ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla hizmet  yarışında, görevimizin gereğini yerine getirmeye çalıştım. Yine bu 12 yıllık süreçte kurucularından en yeni üyesine kadar İstanbul'da yaşayan her dünya görüşüne mensup insanlarımızla çok seviyeli bir diyalog kurma imkânı yakaladım. Şebinkarahisar'lı olmak ve bizim camiamıza zarar vermiş biri olmamak koşulu ile yaşam şekli, ideolojisi, siyasi veya dünya görüşü ne olursa olsun tüm insanlarımıza gereken sevgi ve saygıyı göstererek bu çerçevede dostlar kazanmaya çalıştım. Yapmış olduğum sivil toplum çalışmalarımda hiçbir zaman siyasi, ideolojik ve dünya görüşümü öne çıkarmadım ve yanlış olan her şeyde uygun şekilde müdahalemi yaptım Derneğimiz üyesi olsun veya olmasın tüm insanlarımıza sevgi ve saygıda kusur etmemeye gayret ettim. Ailemizden, işimizden fedakârlıklar yaparak binbir zahmetlerle memleket sevdası ile gönüllülük esası ile yürütmeye çalıştığımız bu çalışmalarımızdaki en büyük kazanç içimizdeki memleket millet sevdalısı dostları tanımak ve hizmet etmenin verdiği manevi haz olmuştur. Bu çalışmalarda tanıdığım ve dost olduğum memleket sevdalılarının sayısı dernekçilik çalışmalarımızın daha etkin hale gelmesi ile her geçen gün artmaktadır.

03.02.2013 tarihinde yapılan dernek genel kurul toplantımızın hazırlıkları ve organizasyonu değerli başkanımız tarafından belirlenen yönetim kurulu üyelerinden oluşan ve sorumlusu olduğum komisyon tarafından bir buçuk aylık bir sürede yapılmıştır. Bu toplantının mevcut hali ile organize edilmesindeki sorumluluk başta başkanımız olmak üzere görev alan komisyon sorumlusu olarak şahsım ve ekibimize aittir.

Genel kurulumuz bu yıl ilk kez Anadolu Yakasında merkezi bir konumda derneğimize yakışır nezih bir mekan olan bir kongre ve kültür merkezinde derneğe herhangi bir maddi külfet getirmeden yapılmıştır. Şölen havasında geçmesini istediğimiz genel kurulda, derneğimizin ve camiamızın sesini duyurmak ve kamuoyu oluşturarak derneğimizin ve memleketimizin temel sorunlarımızın konuşulduğu, üye olsun ya da olmasın tüm hemşerilerimizin, kadınlarımızın, gençlerimizin ve çocuklarımızın katılarak hasret getirdiği bir ortam oluşturmak için gayret edilmiştir. Yine mevzuat gereği yapılacak genel kurul prosedürlerinin tamamlanmasından sonra ilk kez yöre sanatçılarımızın katkı koyduğu mini bir konserle de günün yorgunluğunu ve stresini atmak amaçlanmıştır.

Bu organizasyon, maalesef dernek yönetimine başkaca bir aday listenin çıkmaması nedeniyle, katılımı artırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amacımıza da büyük oranda ulaşılmıştır. Kongremize daha önce hiçbir kongremizde yaşanmayan yoğun bir protokol misafir katılımı dışında her yaş grubundan, her köy ve mahallemizden üyelerimiz ve üye olmayan hemşerilerimiz, kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımız ve diğer misafirlerimiz bizleri onurlandırmışlardır.

Kongremizin derneğimize yakışır bir coşku ile geçmesi ve katılım sağlayan üye ve misafirlerimizin rahat etmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için elimizden geldiğince tüm tedbirler alınmıştır.49 yıllık Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneğinin eğitime verdiği önemle paralel olarak ilk kez bir kültür ve kongre merkezinde Şebinkarahisarlıya yakışır bir ortamda genel kurulumuz icra edilmiştir. Kongre öncesi ekibimizce İstanbul'un beş ayrı bölgesinde katılımı artırmak için bölge toplantıları yapılmıştır. Yine tüm üyelerimize yapılan resmi davetler dışında, hiçbir ayrım yapılmaksızın bölge milletvekillerimiz, gerek İstanbul'daki, gerekse memleketteki tüm siyasi parti temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, bürokratlarımız, akademisyenlerimiz,  sanatçılarımız, basın kuruluşlarının temsilcileri gönderilen davetiyelerle genel kurulumuza davet edilmiştir.

Yine bu genel kurulda bir ilk olarak derneğimizin hafızasına ve mazisine sahip çıkmak, ahde vefa göstermek adına 49 yıl önce derneğimizi kuran 24 kişilik kurucular kurulu üyelerimize tek tek ulaşarak yapmış oldukları hizmetler anısına teşekkür plaketleri hazırlanmıştır. Kurucularımızdan vefat edenlerin ailelilerine ulaşarak aile temsilcileri genel kurulumuza davet edilmiştir.

Genel Kurulumuzun icra edildiği günün resmi gündem uyarınca icra edilen program dışında, başından sonuna tüm günün program akışı da dernek başkanımız ve organizasyon komisyonumuzla birlikte programlanmıştır. Yine genel kurul programının sunuculuk vazifesini başarı ile gerçekleştiren değerli sanatçımız Erol Eraslan dışında toplantıyı yönetecek Divan Heyeti ile ilgili önerge de altında imzası bulunan başta şahsım olmak üzere üyelerimiz tarafından verilen imzalar ile teklif edilmiştir. Hazırladığımız önerge tüm genel kurul tarafından yapılan oylamada oybirliği ile kabul gördüğünden sunduğumuz önergedeki değerli isimler divan heyetine seçilmişlerdir.

Sunmuş olduğumuz divan heyetindeki dört ismin  sadece Şebinkarahisarlı olması,  ve derneğimiz üyesi olması onları divana önermemiz için yeterlidir.Divan heyetimizde bulunan birbirinden değerli dört üyemizin başka hiçbir yönünün bizim için önemi yoktur.Genel Kurul toplantımız sonrası dile getirilmeye çalışılan başta Sayın Divan Başkanımız olmak üzere tüm üyelerin siyasi kimliğinin olup olmaması, ideolojisi veya dünya görüşü bizler dernek yöneticisi olduğumuz için hiçbir zaman aklımızın ucundan geçmemiştir.Bizim için tek kriter Şebinkarahisarlı olmalarıdır.Divan başkanı olarak görev yapan Sayın Salih Kaçır, Sayın Ali Sütçü, Sayın Burcu Demiralp ve Sayın Emrah Akbaş, genel kurulun başlangıcından sonuna kadar bizim kendilerine dakikası dakikasına hazırladığımız program akışını uygulamak ve hazırlanan gündem uyarınca toplantıyı yönetmek üzere görevlendirilmişlerdir.Sayın Divan Başkanımız ,  uzun yıllardır derneğimiz ve vakfımız üyesi olan, camiamız içinde saygın kişiliği ile siyasi kimliği ne olursa olsun bunu ön plana çıkarmaksızın uzun yıllardır derneğimizin ve memleketimizin her meselesinde duyarlılık gösteren özellikle köy ve mahalle derneklerimizin gelişmesinde , dernek yöneticilerimizin bilinçlenmesinde  bugüne kadar engin bilgi ve tecrübesinden yararlanılan bir büyüğümüzüdür.Yine divan başkanımız geçmişteki Vilayetlik Komitesinin çalışmalarından bu yana kesintisiz derneğimizin ve memleketimizin her sorununda her etkinliğinde yanımızda olan, insanlarımızın dertleriyle dertlenen sevinçlerini paylaşan her kesimden insanımız sevip değer verdiği itimat ettiği siyaset üstü bir değerimizdir.

Diğer divan heyeti üyelerimiz ise dernek mensubu olup gençlik komisyonlarımızda ve yönetimlerimizde görev alan becerili, eğitimli ve sevilen üyelerimizidir.

Mevcut dernekler yasası ve ilgili mevzuat uyarınca bir dernek genel kurulunun nasıl yapılacağı, gündemli toplantılarda nelerin konuşulabileceği ve toplantı idaresinin nasıl yürütüleceği bu işlerle uğraşanlarca çok iyi bilinir.

Tarafımızdan hazırlanan program akışında zamanı iyi ayarlamak için resmi gündem sırasında faaliyet programı ile ilgili gündemde sadece faaliyetlerle ilgili konuşulması değişik konularla ilgili görüş ve önerilerde bulunmak için de söz almak isteyenlere dilek ve temennilerde söz verilmesi yazılı program olarak divana verilmiş ve bunun dışında programın sonunda müzik etkinliği olduğundan sürelere de sıkıca riayet edilmesi bildirilmiştir.

Yine bu programda plaket takdim töreni sırasında dernek kurucularımıza söz verildiğinde ilk dernek tüzüğümüzü yazan değerli büyüğümüz Av.Polat Sabuncu' ya da kurucular adına temsilen değerlendirmede bulunması için söz verilmesi kararlaştırılmıştır.

Gerek genel kurul toplantısından önce telefonla ve vakıf genel kurulunda yapılan görüşmelerde bu bilgi kendilerine verildiği gibi, genel kurul başlamadan önce de bu husus kendileri ile paylaşılmıştır. Yine kurucularımıza ulaşmada kendisinden büyük destek alınmıştır.

Hazırlamış olduğumuz programda hangi aşamada hangi konuda söz alınıp görüş ve önerilerde bulunulacağı da önceden belirlenmiştir. Binlerce insanımızın gelmesini beklediğimiz ve salonun kullanım saatleri nedeniyle zamanı en iyi şekilde kullanmamız gereken bir kongrede bundan daha doğal bir durumda söz konusu olamaz. Bu genel kuruldaki tamamen iyi niyete samimi olarak belirlediğimiz temel hedeflerimizi aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz,

-Normal, rutin, sıradan bir genel kurul yerine binlerce insanımızı bir araya getirerek bu genel kurulu bir dernek etkinliğine dönüştürmek, insanlarımızın hasret gidermesini ve günün sonlarına doğru eğlenmesini ve rahatlamasını sağlamak,

-Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneğinin ve camiamızın sesini en güçlü şekilde duyurmak,

-Yoğun bir protokol misafiri de davet ettiğimiz için derneğimizin ve memleketimizin temel sorunlarının konuşulmasına zemin oluşturmak,

-Derneğin hafızasına ve mazisine sahip çıkmak, emektar kurucularımızı ve değerlerimizi anmak, ahde vefa örneği göstermek,

-İki dönem dört yıldır tamamen iyi niyetle gecesini gündüzüne katarak ,ailesinden ,işinden tüm diğer sosyal yaşantısından fedakarlık yaparak hizmet üretmeye çalışan ve bu çalışmaların sonucunda derneğimizi kiradan kurtaran ve eser bırakan bir başkanın ve  yönetiminin vedasında sevincimize ortak olunarak takdir edilmek,

-Olmasını çok istememize rağmen maalesef başkaca aday çıkmadığı için tek liste olarak katıldığımız kongrede yapıcı eleştiriler ve önerilerle güç ve destek birliği ile o salondan büyük bir heyecanla ve motivasyonla çalışmalarımıza başlamak,

Saygıdeğer Hemşerilerim, biz de nasılsa başka talipli liste de yok diyerek,  büyüklerimizin birçoğunun hatırladığı yirmi otuz kişilik katılımlarla çoğunluk aranmayan ikinci toplantılarda genel kurul toplantıları yapıp bu süreci çok fazla da yorulmadan emek sarf etmeden geçiştirebilirdik. Ancak bizim temel hedefimiz insanlarımızı kazanmak, gönül yapmak birliğimizi ve beraberliğimizi daha da artırıp Şebinkarahisarlıların her yerde güçlü bir lobisini oluşturmak olduğu için bu genel kurulumuzu da sizlere layık bir şekilde organize etmeye çalıştık.

Yukarıda bilgilendirmeye çalıştığım sürece rağmen elimizde olmayan nedenlerle tarafımdan genel kurulun bilgilerine sunulan ve yazılı metinlerle çoğaltılarak toplantı sırasında dağıtılan faaliyet raporu hakkında görüşlerini beyan etmek üzere tüm katılımcılara belli sürelerde söz hakkı verilmesine rağmen derneğimizin kurucularından Sayın Av. Polat Sabuncu, verilen süreyi aştığı için öncelikle nezaketen süre hatırlatılmış, sonra yazılı olarak not gönderilmiş, sonrada konuşma süresi aşırı derecede uzadığı ve gündemle ilgisi olmadığı için ve programın süresi altüst olduğu için maalesef divan almış olduğu görevin gereği müdahale etmek zorunda kalmıştır.

Genel Kurul toplantıları gündemli toplantılar olduğu için hangi gündem konuşuluyorsa bununla ilgili görüş beyan edilmesi ve sair konularda dilek ve temennilerde söz verileceği dağıtmış olduğumuz davetiyelerde açıkça bellidir. Sevgide ve saygıda bu zamana kadar kusur etmediğimizi düşündüğümüz değerli büyüğümüzün kırk dakikaya yakın süren konuşmasının sonunda zaruret nedeni ile yaşanan toplantının devam ederek tamamlanması için gereken uyarının sonunda toplantı ortamının istemediğimiz şekilde gerilmesine rağmen yine plaket töreninde Av.Polat Sabuncu Bey'e yine kurucular adına duygularını ifade etmesi için ikinci kez söz verilmiş ancak bu söz sırasında da yine toplantı düzeni zaman açısından aksamıştır.

Yaşadığımız bu aksamalar sonucu dilek ve temennilerde söz almak isteyen İstanbul Şebinkarahisar Vakıf Başkanımız ve ŞİYAD İşadamları Derneği başkanlarımız başta olmak üzere birçok katılımcı genel kurulda kendilerini ifade etme imkânı bulamamışlardır.

Benzer zaman sıkıntısına, divanın tüm uyarıları derneğin faaliyetleri ve varsa eksik ve hataları üzerinde konuşulması ricasına rağmen selamla konuşması için çıkıp kırk dakikaya yakın konuşma yaparak program akışının aksamasına sebebiyet veren değerli milletvekilimiz Ünal Kacır Bey'de sebep olmuştur. Tüm bu yaşanan sürecin sonunda zaman yetemediği için dernek başkanlığına ve ekibimle aday olduğum bir kongrede hazırlamış olduğum konuşmamı yapma ve hedeflerimi ve mesajlarımı verme imkanı bulamadım. En büyük mutluluğumuz hiç istemediğimiz halde yaşanan ideolojik temelli tartışmaların ve zamanın yönetilememesi nedeni ile programımızın altüst olması dışında kongremizde faaliyet programımızın ve çalışmalarımızın takdir edilmesi ve gerektiği şekilde genel kurula hesabımızı verebilmemizdir.

Genel Kurul'da yaşanan her şeyin sorumluluğu yeni seçilen yönetimin temsil makamında bulunduğumuz için şahsıma aittir.

Resmi Toplantı sonrası ise zaman kaybı nedeni uzun saatler programlarını icra etmek isteyen sanatçılarımızın bir kısım katılımcıların yaşanan tartışmalar sonrası ayrılmaları sonucu program yapamadıkları gibi bir kısmı da az bir katılım olan salona hitap etmek zorunda kalmışlardır. Ancak tüm misafirlerimizle seçilen yönetim olarak  toplantı sonrası kucaklanılmış, sahnede konuşmalar sırasında tartışan  büyüklerimiz toplantı sonunda kucaklaşarak vedalaşmışlardır. Bu da bizim toplumumuzun demokrasiye olan inancını ,hoşgörüsünü , saygınlığını ve aydınlığının göstergesidir.

Ancak salondan bu şekilde kucaklanılıp başarı dilenip ayrıldıktan sonra özellikle sosyal medya üzerinden başlayan tartışmalara bir anlam verememekteyiz. Özellikle yapmış olduğumuz görüşmelerde verdiğimiz mesajlarda birbirimizin siyasi, ideolojik ve dünya görüşü, yaşantı şekli, kılık kıyafeti, sakalı bıyığı üzerinden polemiklere girişilip bununla gündem yaratmaya çalışmanın camiamız için fayda değil zarar getireceği düşüncesi ile bunlara son vermemiz gerektiği kanaatindeyiz.

Genel Kurul'da görev ve yetki alan 28 kişilik ekibimizin her biri görev yaptığı dönemde dernek çalışmaları ile ilgili her siyasi partimize eşit mesafede duracağı gibi, dernek yönetimimizin temel değeri derneğimizin ve dolayısı ile Şebinkarahisar'ın menfaatleri olacağı gibi, yönetimimiz kim ne derse desin  şucu bucu anlayışta bir yönetim olmayacaktır.Temsil Ettiğimiz 49 yıllık derneğimizin  yeni görev verilmiş Başkanı ve Yönetimi olarak saygıdeğer kurucularımızdan, eski başkanlarımızdan, kanaat önderlerimizden ,üyelerimizden ve üye olmayan hemşerilerimizden dileğimiz lütfen sağduyumuzu kaybetmeyelim, akıl tutulması yaşamayalım.Bizler genç, enerji dolu memleketimize hizmet etmek isteyen yeni bir yönetimiz. Bu göreve seçilmekle şahsım ayrım yapmaksızın her üyemizin başkanı, yönetimimiz her üyemizin yönetimidir. Derneğimiz, toplantılarımız ve en başta gönlümüz tüm insanlarımıza açıktır.

Gerek Genel Kurulla gerekse bundan sonraki dönemle ilgili, yakında kamuoyuna açıklayacağımız hedef faaliyet programı ile ilgili sorusu, endişesi olan her insanımızı derneğimize davet ediyorum. Bizler kazanımlarını kaybeden bir yörenin insanları olarak insan kaybetme lüksümüz yoktur. Bu derneği daha da güçlü ve etkin kılmak için her insanımıza ihtiyacımız var. Bu nedenle yakında organize edeceğimiz güzel bir merasimle tüm camiamızı davet edeceğimiz, emektar dernek başkanımız Yücel Kısa tarafından açılışı yapılacak bir kültür merkezi olarak dizayn edilen dernek merkezimize tüm hemşerilerimizi davet ediyorum.

Derneğimizin kurucuları, eski başkanlarımız, üyelerimiz ve tüm camiamız rahat olsunlar emanetleri emin ellerdedir. Geçmişte derneğin eğitim hizmetlerinden yararlanan bir kardeşiniz büyük bir aidiyet ve vefa duygusu içinde aynı niyette olan yirmi sekiz kişilik tamamen samimi, iyi niyetli ve fedakâr yönetim ve denetim kadromuzla çalışmak ve başarılı hizmetler üreterek derneğimizi daha da güçlendirmek niyetiyle sizlerin desteğinizi bekliyoruz.

SELAM, SEVGİ VE SAYGILARIMIZLA.

ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ADINA

BAŞKAN

HAKAN ÖZBAY529874_10151413512862072_1484037690_n.jpg

Bu haber toplam 2508 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.