• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Giresun 23 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Aracınızın kışlık bakımını yaptırın!

Aracınızın kışlık bakımını yaptırın!
Giresun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü,

Giresun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, kış aylarında sürücülerin zorluk yaşamaması için araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmalarını ve araçta bulunması gereken malzemeleri mutlaka temin etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada trafik ekiplerinin kış mevsiminin yaklaşmasıyla denetimlerini hızlandırdığı belirtilirken, özellikle araçlarda bulundurulması gereken malzemelerin eksikliği durumunda sürücülere 55 YTL para cezası kesildiği ve araçların eksikliklerini tamamlayana kadar bağlandığı bildirildi. Araçların kışlık bakımlarının havaların soğumasından önce yapılmasının hem sürücülerin trafikte sorun yaşamasını engelleyeceğinin, hem de muhtemel kazaların önüne geçeceğinin ifade edildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Lastik diş derinlikleri ve lastik havaları kontrol edilmelidir. Bu sayede buzlu ve kaygan yollarda aracın kontrolü daha rahat sağlanmış olur. Cam suyu ve silecek lastikleri kontrol edilmelidir, bu sayede yağışlı havalarda görüş daha rahat sağlanmış olur. Araçta bulundurulması gereken zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampuller gibi malzemeler temin edilmeli ve kontrolleri yapılmalıdır. Motor suyunun donmasını engelleyen antifriz suyu kontrol edilmeli, eksikse ilave edilmelidir.
Fren ve debriyaj balataları kontrol edilmeli, eskimişlerse yenilenmelidir.”

Haber:giresunhaberci

Sürücüler dikkat!

Kış aylarında araba kullanırken hayatınızı kurtacak tavsiyeler


Araba kullanırken hareketleri kısıtlayan kalın giysiler ile gaz-fren senkronizasyonunu bozan kalın tabanlı ve geniş ayakkabı giymekten kaçınmak gerektiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Emekli Müdürü, Türkiye Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde kar yağışı ve soğuk havaların başladığını hatırlatarak, sürücüleri kış şartları karşısında duyarlı olmaları için uyardı.

Kışın araç kullanan sürücülerin herşeyden önce araçların kışlık bakımlarını eksiksiz yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Tombaklar, araçlarda zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulmasının, olası aksiliklerde sürücüye yardımcı olacağını ifade etti.

Kışın gerekmedikçe gece yolculuk yapılmaması uyarısında bulunan Prof. Dr. Tombaklar, şunları söyledi:

'Kışın araç lastiği seçimi de büyük önem taşıyor. 1 Aralıktan 31 Marta kadar olan dönemde mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Kış lastiği 5-10 santimetreye kadar karda aracın güvenli sürüş yapmasını sağlayacağı gibi, sıcaklığın -30 dereceye kadar düştüğü bu dönemde yumuşak lastik özelliğiyle tutunmayı artıracaktır.'

Prof. Dr. Tombaklar, kışın lastiklerin yeterli olmadığı durumlarda zincir takılması gerektiğini, pek çok kişinin uygulamasının aksine, karda lastiklerin havasının indirilmesinin güvenli sürüş için yarar sağlamayacağını vurguladı.

Kış aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin de yüksek rakımlı bölgeler, köprü ve viyadüklerden geçilirken karşılaşılabilecek gizli buzlanma olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tombaklar, şunları kaydetti:

'Köprü ve viyadüklerde araçtan aşağı inilip ya da sol ayak yere basılarak gizli buzlanma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Soğunun gizli buzlanmaya neden olduğu köprü ve viyadük gibi yerlerde gizli buzlanma tehlikesi varsa fren yapılmamalı, vites yumuşak bir geçişle küçültülmeli, araç otomatik vites ise ayak gazdan yavaşça çekilmelidir. Buzlanmış camlar için buz çözücü spreyler kullanılmalı, camdaki buzu çözmek için kesinlikle sıcak su dökülmemelidir, yoksa cam patlayabilir. Bunun yerine camdaki buzu çözmek için normal su da kullanılabilir.'

Prof. Dr. Tombaklar, camın iç yüzeyinde oluşacak buharın önlenmesi için buhar giderici spreylerin kullanılması gerektiğini, camın dış yüzeyinin antifrizli suyla silinmesi durumunda ise donmanın önleneceğini belirtti.

-KALIN VE GENİŞ AYAKKABI GAZ-FREN SENKRONİZASYONUNU BOZUYOR-

Soğuk kış günlerinde gece araç park edildikten sonra el freni çekilmesinin fren sisteminin donmasına neden olabileceğini, bu nedenle el freninin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tombaklar, kış ayları için sürücülere şu uyarılarda bulundu:

'Kış aylarında 15 günde bir lastiklerin havası ölçülmelidir. Ayrıca kışın araç kullanılırken yapılan en büyük hatalardan biri de kalın giysilerle yolculuk edilmesidir. Kat kat giyinip direksiyon başına geçilmemeli, kalın ve geniş ayakkabılar kullanılmamalıdır. Kalın giysiler kişinin hareketlerini kısıtlarken, kalın ve geniş ayakkabılar ise gaz-fren senkronizasyonunu bozar. Kışın dikkat edilecek belki de en önemli kural, yavaş gitmek ve hız kurallarına uymaktır. Karlı havalarda araç takip mesafesinin de daha uzun tutulması gerekiyor.'

Kaynak:haberturk

Bu haber toplam 1479 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.