• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 23 °C
  • İzmir 29 °C
  • Giresun 21 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Alucralı Kadınlar Kelkit Vadisine Örnek Olacak !

Alucralı Kadınlar Kelkit Vadisine Örnek Olacak !
Alucralı Kadınlar Kelkit Vadisine Örnek Olacak !

Alucralı Kadınlar Kelkit Vadisine Örnek Olacak !


Alucra Kadınlar Birliği şubat 2010 tarihinde kuruldu ve kısa sürede Kelkit Vadisi ilçeleri arasında çalışmalarıyla dikkatleri üzerine topladı. Kimdir? Nedir? Ne amaçla Kuruldu? Alucrahaber.com bu soruların cevaplarını yaptığı röportajla Kadınlar Birliğini daha iyi tanımanız için sizlerle paylaşıyor.


Alucra'da sivil toplum kuruluşlarında Kadınların ön plana çıktığı şu günlerde adından sıkça söz ettiren Alucra Kadınlar Birliğini ve Alucralı Bayanlar ile ilgili projeleri konuştuk...

Alucrahaber: Alucra Kadınlar Birliği ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?



Kadınlar Birliği: Şubat 2010'da Sevde Demirezen, Kader Araz ve Nazlı Kirazlı öncülüğünde kurulan birliğimiz şuanda 12 kişilik yönetim kurulu ve internet üzerindeki grublarıyla 600 üyesi olan bir birlik durumundadır. Sonra aramıza Sibel Burun, Fatma Süre, Sevinç hanım, Selvi ve Sabire hanımda katılarak yönetimimize giren kurucu arkadaşlarımızdır. Birliği kurma aşamasında ilk olarak Tülay Dolu hanımı ziyaret ettik ve onunda destekleriyle derneklerimizle tanıştık. Tülay hanımın kurulma aşamasında emeği çoktur kendilerine teşekkür ederiz.

Alucrahaber: Kuruluş amacınız nedir?


Kadınlar Birliği: Amacımız Alucra'ya Allah Rızası için Hizmet etmektir, en büyük gayemiz budur! Alucralı bayanlarla biraraya gelip Alucra'nın sorunlarına bir bayan gözüyle yaklaşmak ve o ölçüde çözümler üretmek. Biz burdan Alucra'ya bir köprü olmak istiyoruz. Halk Eğitimde yapılan ürünleri orada veya burada kermes yapıp satıp oradaki bayanlarımıza istihdam oluşturmak onları teşvik etmek ve ilçeye ekonomik bir gelir sağlamak amacındayız.

Alucrahaber: Alucra için yaptığınız çalışmalar ve projeleriniz nelerdir?

Kadınlar Birliği: Aslında bir çok projemiz var bunları önem ve aciliyet sırasına göre özetliyoruz. Öncelikle Halk Eğitimdeki Bayanlarımıza 2 adet Sanayi tipi dikiş makinesi almayı planlıyoruz bunu da kalem rozet gibi ürünleri satarak gelirleriyle toplamak istiyoruz. Onun dışında okulların açılmasıyla öğrencilerimize kırtasiye malzemesi ve önlük gibi giyim malzemesi yardımı yapmayı planlıyoruz. Bunun dışında Kaymakamımızla görüşüp eski yöresel ürünleri toplayıp müze tarzında kültürel ürünleri toplayarak bir müze oluşturmak istiyoruz. Alucra'ya gelenlerin kültürel ürünlerin unutulmaya yüz tutmuş ürünlerin sergilenerek müze haline getirilmesi gibi projemiz var. Ayrıca Bayanlara sağlık alanında yada başka alanlarda seminerler düzenleyip kişisel gelişim konusunda destek olmak istiyoruz. Mesala Alucra'da spor salonumuz var Kaymakam bey ile görüşüp bu kapalı salonun haftanın 2 günü sadece bayanlara özgü olması için bir çalışmamız olacak.


Alucrahaber: Alucra Kadınlar Birliği kurulduğu günden bu güne kadar neleri yaptı? Neleri yapamadı?

Kadınlar Birliği: Öncelikli çalışmamız kendimizi tanıtıp amaçlarımızı insanlara anlatmaktı. Festival tarihine kadar amacımız insanlarla tanışmak ve kendimizi tanıtmak ve bu doğrultuda hareket etmekti bunuda başardığımızı söyleyebiliriz. Feshanede, yerel tatlar festivali ve son olarak Ekin Festivalinde Vakıfımızla birlikte hareket ederek üzerimize düşen görevleri yapmaya çalıştık, bu süreçtede kendimizi amaçlarımızı insanlarla paylaşarak bayanlarımızın birliğimize katılmalarına vesile olduk.

Alucrahaber: Kadınlar Birliğine kuruluş aşamasında Sivil toplum Örgütlerinden nasıl bir tepki geldi?

Kadınlar Birliği: Aslında bu Alucra için geç kalınmış birşeymiş ve Alucranın buna ihtiyacı varmış, aldığımız olumlu tepkiler bu yönde. Alucra sivil toplum örgütleri sadece erkeklerden oluşan bir dernekcilikden anlayışından çıkıp artık bayanlarında söz sahibi olabileceği bir yapıya kavuşmasını arzuluyoruz. Biz erkeklerin ne arkasında nede önlerinde olma taraftarı değiliz biz onların yanlarında olup memleketimiz bayanları için projeler üretmek istiyoruz.

Alucrahaber: Alucralı ve Alucra'da yaşayan bayanlara yönelik çalışmalarınız nelerdir?

Kadınlar Birliği: Alucra'da çalışkanlığı gözlerimizden kaçmayan bir bayan arkadaşımızla tanıştık ismi Nigar Türker. Nigar hanım bizim Alucra'daki elimiz ayağımız biz İstanbul ile Alucra'ya kurulacak gönül köprüsünü Alucra'da Nigar hanım ile tanışarak attığımıza inanıyoruz. Çünkü biz Alucra'da değiliz ve ilçede yaşanan sorunları yakından bilmiyoruz. Nigar hanım bu vesile ile ilçede yaşanan bayanlara yönelik sorunlar ve çözümler konusunda bizim irtibat noktamız. Onunla istişare edip yapılacak işlere öyle karar veriyoruz. Öncelikle Alucra'daki bayanlara yönelik çalışmamız Halk Eğitim merkezinde üretilen ürünleri satıp onlara gelir sağlamak ve teşvik etmek olacaktır. Ekin Festivaline gittiğimizde Alucra'da bir toplantı yapalım istedik sorunlara karşı ama maalesef olmadı. İlerleyen süreçte mutlaka Alucra'da bir toplantı yapıp ordaki bayanlarla tanışmak varsa tüm sorunlarına sağlık eğitim ve birçok konuda çözüm olmak istiyoruz. Nigar hanımla görüşmemizde ilçeye portatif dükkanlar yapılıp ilçedeki bayanların ürünlerini satmak için küçük dükkanların yapılması gibi güzel bir projemizde var ilerleyen süreçte bunu hayata gerçirmek istiyoruz.

Alucrahaber: Kız çocuklarının eğitimlerine yönelik çalışmalarınız olacak mı?

Kadınlar Birliği: Henüz böyle bir çalışmamız yok ama ilerleyen süreçte zaten bizi çalışmalarımızla gören tanıyan insanlar gelip sıkıntılarını dertlerini paylaşacağını düşündüğümüz için mutlaka eğitim alanında da talepler olacak ve biz bunu bu süreçte planlamak istiyoruz.

Alucrahaber: Alucra Köy Derneklerinin bayan kolları ile çalışmalarınız varmı? Neler yaptınız, neler yapacaksınız?

Kadınlar Birliği: Köylerimizin hepsinin şimdilik bayan kolları yok olanlar ile de tanıştık, toplantılarına gidip hepsiylede iyi diaologlarımız var. Doludere, Çamlıyayla, Demirözü ve Karabök köyünün Kadın Kolları şuanda oluşmuş durumda. Onlardan yönetimimize katılmalarını daha güçlü bir Kadın Birliği olması için destek istedik. Araya giren süre içerisinde destekleyeceklerini gördük yönetimimize üye verecekleri bizlere ilettiler. Yaz ayları ve yayla şenlikleri olması hasebiyle de herkes şuan da köyünde, Alucra'da yada başka bir yerde tatil yapıyor. Yaz ayları sonrasında görüşmelerimizi daha da sıklaştırmayı planlıyoruz. Derneklerin kadın kollarında şunu hissettik, onlar belki doğal bir tepki olarak önce kendi köylerinin sorunlarına yönelmişler. Önceliği kendi köyünün bayanlarında olduğu için ilçe geneline çıkma taraftarı değiller. Zamanla onların desteği ile hep birlikte tüm ilçeyi kapsayan geniş bir oluşum oluşturacağımızı düşünüyoruz ama tabii bunlar zamanla olacak işler.

Alucrahaber: Alucra Kadınlar Birliği Dernekleşecek mi?

Kadınlar Birliği: Öncelikle şunu söyleyelim, biz Alucra Vakfının Kadınlar kolu değiliz, biz tüm ilçenin tüm dernekleri ve tüm stk larını kapsayan ayrı Alucra Kadınlar Birliğiyiz. Tüm derneklerle Vakfımızla çalışma içerisindeyiz. Vakıfla çalışıyoruz diye bizi oraya yakın görebilirler biz orası burası ayırt etmiyoruz Alucra tabelasının olduğu ve memleketimiz bayanlarına hizmet edilen heryerde olduğumuzu söylemek istiyorz. Evet kesinlikle ilerleyen süreçte dernekleşeceğiz, resmiyete kavuşturacağız birliğimizi. Şimdilik hem Vakıfımız hemde dernekler birliği ile ortak bir çalışma içerisindeyiz.

Alucrahaber: Alucra Vakfı ve Gençlik Komitesi ile çalışmalarınız ne aşamada? Yeteri derece de maddi manevi desteği gerek vakıf yönetimi gerekse gençlik komitesinden alabiliyormusunuz?

Kadınlar Birliği: Alucra Vakfından sağolsun bu zamana kadar ne istediysek aldık, Vakıf Başkanımız bizi hiç bir zaman geri çevirmedi. Maddi manevi her türlü desteği bizlere sağladı bunlar çok güzel şeyler. Gençlerimizlede beraber çalışıyoruz, birlikte hareket ediyoruz. Bu sağlanan destekleri de Alucramız adına en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Şu aşamada herhangi bir gelirimiz yok tamamen kendi bireysel çabalarımızla çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Alucrahaber: Alucra Kadınlar Birliği sadece İstanbul'damı yoksa farklı bölgelerde de temsilcileriniz var mı? Varsa onlarla çalışmalarınız ne aşamada?

Kadınlar Birliği: Hayır kesinlikle İstanbul içinde kalmayacağız. Ankara'da Derya Tosun Yılmaz hanımefendi ile bir görüşme yaptık ve kendisi de seve seve yardımcı olacağını söyledi. Aktepe köyünün çok fazla nüfusa sahip olduğunu ve onlarla da bir görüşme yapacağını bizlere iletti. Alucra'da Nigar Türker hanım bizim Alucra sorumlumuz. Ordu ve Samsun'da da temsilcimizin olmasını istiyoruz. Alucralıların ağırlıklı yaşadığı şehirlerde mutlaka bir bayan temsilcimiz olacak.

Alucrahaber: Alucra Kadınlar Birliği olarak üniversiteyi kazanan kızlarımıza yönelik burs çalışması planlıyormusunuz?

Kadınlar Birliği: Şu aşamada maddi olarak herhangi bir gelirimiz olmadığı için bunu yapabilecek gücümüz şimdilik yoktur ama bu sorunuzu bir proje olarak değerlendiriyor ve çalışma planlarımıza dahil edeceğimizi bilmenizi istiyorum. Öncelikli amacımız biraz daha farklı olduğu için ilerleyen süreçte burs vermek yada verilmesine vesile olmak en temel işlerimizin başında olacak. Burs konusunu Vakfımız yönetiyordu onlarda 2 yada 3 yıldır veremiyor maalesef.

Alucrahaber: Son olarak sitemizi düzenli takip edenlerdensiniz sitemiz hakkında kısaca görüşleriniz nedir?

Kadınlar Birliği: Alucrahaber.com zaten başında Alucra yazısı olduğu için bizim sitemiz, memleketimizin en güncel haber sitelerinden biri. Çalışmalarınızı çok beğeniyoruz ama eleştirdiğim birşey var Ekin Festivali haberini biraz geç girdiniz bunun için biraz sitem edecem. Onun dışında herşeyiyle mükemmel Alucra'nın sesi oluyorsunuz insanlar takip ediyor. Bu güzel çalışmalarınızdan dolayı Alucrahaber.com ekibini tebrik ediyoruz ayrıca bizimle bu röportajı gerçekleştirip sesimizi duyurduğunuz için çok teşekkür ederiz. Hayırlı çalışmalar hayırlı haberler diliyoruz. Ayrıca şimdiden bu röportaj vesilesiyle hemşehrilemizin Ramazan-ı Şeriflerini tebrik ediyoruz.Allah tekrarını nasip etsin...

Alucrahaber: Biz teşekkür ederiz bizi kırmayıp bu röportajın oluşmasına Alucra Kadınlar Birliği Ekibi olarak zaman ayırıp samimi olarak görüşlerinizi belirttiğiniz için. Alucrahaber.com olarak tüm çalışmalarınızda her zaman yanınızda olacağımızı biliyorsunuz bizde sizlere hayırlı çalışmalar diliyoruz. ( Alucra Temsilcisi - Kadir Bekiroğlu : www.alucrahaber.com )

Bu haber toplam 5143 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ÇAMOLUK ŞİRAN YOLU ÜZERİNDE HEYELAN11 Haziran 2015 Perşembe 16:45
  • KARAGÖL'DE YILDIRIM DÜŞTÜ : 37 KOYUN TELEF OLDU10 Haziran 2015 Çarşamba 12:06
  • KOYULHİSAR BELEDİYESİ'NDEN ÖRNEK ÇALIŞMA05 Haziran 2015 Cuma 12:30
  • ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNDEN BİLİM FUARI04 Haziran 2015 Perşembe 13:44
  • AKINCILAR'DA ARAZİ SULAMA KAVGASI: 2 ÖLÜ03 Haziran 2015 Çarşamba 02:02
  • ALUCRADA ÖLDÜRÜLEN AYININ BOYU PES DEDİRTTİ01 Haziran 2015 Pazartesi 12:22
  • ALUCRA'YA MODERN PAZAR31 Mayıs 2015 Pazar 02:52
  • KOYULHİSAR'DA TRAFİK KAZASI: 1 YARALI19 Mayıs 2015 Salı 14:09
  • Suşehri'de Hayvan Pazarı 1 Eylül'e Kadar Kapatıldı23 Ağustos 2014 Cumartesi 21:56
  • Ermeniler Tarafından Şehit Edilen 71 Asker Anıldı10 Şubat 2014 Pazartesi 17:46
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.