• BIST 9577.46
  • Altın 2820.34
  • Dolar 34.0022
  • Euro 37.839
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Giresun 21 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Ağız kanserine yakalanan her üç kişiden ikisi sigara tiryakisi

Ağız kanserine yakalanan her üç kişiden ikisi sigara tiryakisi
SİGARA ağız kanserlerinin başlıca nedeni…


Tüm dünyada 1.1 milyar kişinin, Türkiye’de ise yetişkin nüfusun yarısına yakınının kullandığı sigara, her yıl 100 bin kişinin çeşitli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmesine neden oluyor. Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, vücudun her bölgesi için zararı tartışılmaz olan sigaranın ağız ve diş sağlığı için oluşturduğu en büyük tehdidin “Ağız Kanserleri” olduğunu, bunun yanı sıra pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirdiğini anlatıyor.

Sigara ve Ağız Sağlığı

Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, kullananlarda ölümcül sonuçlara neden olan sigaranın, ilk temas kurduğu bölge olan ağız dokuları için de büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Sigara kullananların ilk sorununun ağız kokusu olacağını açıklayan Dr. Çankaya, sigaranın ağız içindeki kimyasal dengeyi etkilediğini ve dişlerde plak oluşumunu hızlandırdığını da sözlerine ekliyor.

Diş kontrollerinizi ihmal etmeyin, ağız kanserine karşı tedbirli olun

Ağız kokusunun sigaranın en masum zararlarından biri olduğunu açıklayan Dr. Çankaya, ağız kanserinin başlıca nedenlerinden birinin sigara olduğuna dikkat çekiyor. Bu kanser türünü oluşturan nedenlerin en başında %75’lik oranla sigara alışkanlığı gelmektedir. Dr. Çankaya, ağız kanserinin belirtileri içinde yer alan, ağız içinde veya çevresinde beyaz ya da kırmızı renkte, hassas, tahriş olmuş alanların oluşması, alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu protez dengesinin bozulmasının hastaların kendi kendilerine çok fazla fark edemeyecekleri durumlar olduğunu açıklıyor. Bu nedenle hastalıktan korunmada, düzenli diş kontrollerinin aksatılmadan yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Çankaya, sigara kullanan kişinin sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra ağız kanseri riskinin hiç sigara kullanmayan kişiyle aynı seviyeye geleceğini belirtiyor.

Sigaranın Diş Sağlığı Açısından Zararları Nelerdir?

Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, sigaranın ağız sağlığı için oluşturduğu en ciddi risklerden biri olan ağız kanserinin dışında özellikle diş eti sağlığında da olumsuz etkilerine fazlaca rastlandığını, diş etinin savunma mekanizmasını zayıflattığını ve bakterilerin diş yüzeyine yerleşmesini kolaylaştırdığını belirtiyor. Dr. Çankaya, sigaranın ağız için oluşturduğu tehdidin, sigaranın verdiği ısı ve içeriğinde barındırdığı yüzlerce zararlı madde nedeniyle meydana geldiğini sözlerine ekliyor.

İçilen sigara miktarı ve ağız sağlığının birbiriyle orantılı olduğunu da belirten Dr. Çankaya, sigaranın dişlerde enfeksiyona ve diş çevresindeki kemiklerin erimesine yol açtığını açıklıyor.

Dr. Çankaya, sigaranın neden olduğu zararları şöyle sıralıyor:

Dilde ve tat alma duyusunda bozulmalar olur.

İçeriğindeki nikotin ile birlikte dişlerin üzerinde katran artıkları, koyu kahverengi lekeler oluşturur. Bu lekeler ve katran ihmal edildiğinde, bunların altında ortaya çıkan diş çürükleri ve lekeler çok zor fark edilir.

Ağız içindeki kılcal damarlar etkilenir ve dokuların kanlanma miktarı azalır. Buna bağlı olarak sigara içenlerde yara iyileşmesi daha zor gerçekleşir.

Sigara kullanan kişilerin dişeti hastalıklarına yakalanma oranı daha yüksektir. Özellikle diş eti çekilmelerine sıklıkla rastlanır.

Diş taşı oluşumunun artmasına neden olur.

Sosyal bir sorun da teşkil eden ağız kokusunun başlıca nedenlerinden biri sigara kullanımıdır.

Ağızda doku bozulmalarına neden olur.

Sigara kullananların diş bakımı nasıl olmalıdır?

Dr. Çankaya ağız ve diş sağlığının yanı sıra tüm bedenimizin sağlığı için sigaranın bırakılması gerektiğini vurgularken, sigara kullanan kişilerin dişlerine daha fazla özen göstermelerinin ağız sağlıkları için önemli olduğunun altını çiziyor. Diş macunu olarak, sigara kullananlar için özel olarak üretilmiş macunların, uzun süreli kullanımlarda diş minesine zarar verebileceğini bu nedenle normal diş macunları ile 2- 2,5 dakika boyunca dişlerin ve ayrıca dil üstünün fırçalanması gerektiğini sözlerine ekliyor.

 

Haber Kaynak: http://www.saglikplatformu.com/

Bu haber toplam 1440 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.