Kelkit Vadisi'nin Ezeli ve Ebedi Rakip İki İlçesi

Kelkit Vadisi'nin Ezeli ve Ebedi Rakip İki İlçesi

 

Kelkit Vadisi'nin iki ilçesi Şebinkarahisar ve Suşehri. Şebinkarahisar Suşehri'ni Suşehri de Şebinkarahisar'ı vilayetlik konusunda birbirlerini yıllarca hep ezeli ve ebedi rakip takım olarak gördüler. Halen de görmeye devam etmektedirler. Şebinkarahisar “illik bizim hakkımız, zaten ildik biz illiğimizin iadesini istiyoruz.” derken Suşehri “illik bizim de hakkımız. Kelkit Vadisinin cazibe merkezi konumundayız. Onun için Kelkit Vadisi'nde bir il olacaksa o da Suşehri olmalı.” diyerek Vadide senelerdir ben il olamazsam sen hiç olamazsın zıtlaşmasıyla enerjilerini boşu boşuna harcayıp durdular.

 

Suşehri'nin il olma konusunda Şebinkarahisar'ı  kendisine karşı ezeli ve ebedi rakip görmesinin kendince bazı nedenlerinin olduğunu hep söyledi.

Suşehri ister alt yapı ister üst yapı konusunda şebinkarahisar'dan çok ilerisinde olduğunu, Şebinkarahisar'da büyük sanayi kuruluşları olmazken Suşehrin'de tekstil, yem, un, plastik, mermer gibi birçok sanayi kuruluşlarının kurulduğunu, iş adamlarının ilçeye yatırım yapmaları için teşvik edildiğini, ve yatırım yapmaları için kolaylıklar sağlandığını, toprakların büyük bir bölümü Şebinkarahisar sınırları içinde olan Kılıçkaya Barajından ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlamayı başardığını. Suşehri'nde Besicilik ve Bahçe Bitkileri konusunda önemli gelişmeler yaşandığını, Şebinkarahisar'da tarım ve hayvancılığın azalmasına karşın Suşehrinde tarım ve hayvancılık desteklenip yöre halkına bu konuda krediler ve kolaylıklar sağlandığını, Son nüfus sayımında Suşehri nüfusunun Şebinkarahisar nüfusundan fazla olduğunu,

Şebinkarahisar'ın ne sahille ne de iç kesimlerle ulaşımın kolay olmadığını,  Doğu-Batı kara yolunun Suşehri'nden geçmesi ilçenin ekonomisini hep canlı tutup Türkiye'nin her bölgesine ulaşım imkanı sağladığını, Sağlık konusunda Şebinkarahisar'ın durumunu bilmeyenimiz yok, alanında uzman doktor olmaması nedeniyle Şebinkarahisar 112 acil servisinin Şebinkarahisar-Giresun, Şebinkarahisar-Sivas arasında mekik dokuduğunu, Suşehri'nde bırakın ilçe hastanesini bölge hastanesi durumunda modern bir hastanesi olduğu, Şebinkarahisar'ın ise sağlık konusunda durumunun ortada olduğunu...

 

Peki Suşehri bunları nasıl başardı da Şebinkarahisar'ın hakkı olan illik davasında Şebinkarahisar'ın en büyük ezeli ve ebedi rakibi oldu. Suşehri'nin yerel yöneticileri iktidar mensubu idi. İktidar mensubu olduğundan hizmet alım konusunda daha avantajlı oldu diyenler olabilir. Peki yerel yönetim iktidar partisi olduğunda hizmet daha fazla ve daha kısa sürede geliyorsa neden Şebinkarahisar'a bu hizmet bir türlü gelemiyor ve iktidar mensubu ilçe olmanın faydasını göremiyor. Şey yani iktidar partisi olmasının yanında seçtiğin milletvekilinin de ilçeye devlet yatırımlarının gelmesi için çalışmalıdır. Sivas milletvekilleri ister iktidar ister muhalefet partisinden olsun parti gözetmeksizin Suşehri'ne hizmet konusunda birbirleriyle yarışır durumdalar. Bizim için  de işte asıl sorun tam da burda başlıyor. Giresun Milletvekilleri Şebinkarahisar'a hizmet etmek için bir birleriyle yarışacaklar öyle mi? Vallahi inanamam. Keşke inanmak istesem ama yıllardır hizmet etmemeleri konusunda bilgi ve deneyim sahibi olduğumuz için hizmet yapacakları konusunda yarışacaklarına inanamıyoruz.

 

Şebinkarahisar'ın neden il olamadığını yazan Av. Murat Toker “Yerel bir televizyon kanalında hemşerimiz bir türkücünün programında söz alan bir dernek yöneticisi, türkücü hemşerimize: “Ağabey sen de desteğini ver de il olalım? deyince hayret edip şaşırdığını söyleyip, "Şebinkarahisar'ın il olması için önce siyasi gücünün olması lazım. Şebinkarahisar yanlış politikaları sebebiyle kaç senedir milletvekili çıkaramıyor. Hemen komşu ilçemiz Alucra' ya bakacaklar. Hiçbir dönemde Ankara da parlamentersiz kalmıyorlar." diyerek Şebinkarahisar'ın il olması için mutlaka Şebinkarahisar'dan Ankaraya en az bir Milletvekili göndermek gerektiğini söylüyor.

 

Suşehri ile ezeli ve ebedi rekabetin Şebinkarahisar lehine dönüşmesi için Şebinkarahisar'ı temsil edecek Şebinkarahisarlı bir milletvekilinin Ankara'ya göndermekten başka hiçbir çıkar yolu yoktur. Bunu da kim mi yapacak diyorsanız Şebinkarahisar siyasi parti ilçe teşkilatları yapacak. İlçe teşkilatları, Şebinkarahisar sivil toplum kuruluşları gibi, Şebinkarahisar dernekleri gibi, Şebinkarahisar iş adamları gibi, Şebinkarahisar medyacıları gibi çalışsalar tüm samimiyetimle söylüyorum Şebinkarahisar'ın yıllarca konuşulan onca sorunları şimdilerde konuşulmuyor olacaktık.

*                                             *                                                         *

Şebinkarahisar halkına “İktidar partisi yerel yönetimini ilçemizde seçemediğimizden ilçemize devlet yardımı alamıyoruz.” Diyerek yerel yöneticilerin beceriksizliğini yıllardır bu politikayla oyalamaya çalıştılar. Bir zamanlar Suşehri'nin iktadar partisine mensup yerel yöneticisini seçmesi gibi Şebinkarahisar halkı da iktidar mensubu yerel yöneticisini seçti. Değişen ne oldu? işsizlik oranlarında azalma mı oldu? Göç mü durduruldu? Gençlerin gelecek endişesi mi giderildi? Esnafın yüzü mü güldü?

 

Şebinkarahisarlılar şimdi icrat istiyor. Şu ihale aşamasında, ihale sonuçlanmak üzere, proji hazırladık, projeyi sunduk, etüt testleri yaptık/ yapıyoruz, sonuçlanmasını bekliyoruz... Kısacası Şebinkarahisar halkı “YAPACAĞIZ” değil  artık “YAPTIK” sözünü duymak istiyor. Diyer yandan Şebinkarahisardaki siyasi parti muhalefet ilçe teşkilatlarınında onun bunun kılık kıyafetiyle uğraşmaktan vaz geçip enerjisini Şebinkarahisar'ın sorunlarına harcamalıdır. Başta siyasi parti ilçe teşkilatları olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve esnaflar Şebinkarahisar'ı TBMM'de temsil edecek Şebinkarahisarlı bir milletvekilini Anrakaya göndermek için var gücüyle çalışmak zorundadırlar. Artık şunu anlamamız lazım. Sahil'den Şebinkarahisar'a bir fayda gelmez, gelmiyor.

 

Kelkit Vadisi'nde il olacaksa o ilçeninde Suşehri değil Şebinkarahisar olduğunu sadece sözlerimizle değil yapılan yatırımlarla ispatlanmazı lazım.“82” o ilçenin bu ilçenin pilakası değil ŞEBİNKARAHİSAR'ın pilakası olacak ortada ezeli ve ebedi rakip takımı diye bir takım kalmayacaktır.

Yazar: Vedat Yavuz
http://www.sebinhaber.com/ sitesinden 23.05.2012 tarihinde yazdırılmıştır.