| DOLAR | ![]() |
|
| EURO | ![]() |
|
| IMKB | ![]() |
| Ankara | 10 / 20 °C |
| İstanbul | 15 / 22 °C |
| İzmir | 15 / 26 °C |
| Aydın | 13 / 25 °C |
ŞEBİNKARAHİSAR SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN YENİ ŞAFAK GAZETESİ'NE İLAN
ŞEBİNKARAHİSAR SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN YENİ ŞAFAK GAZETESİ'NE İLAN VERİLDİ
Şebinkarahisar halkı adına Şebinkarahisar Sivil toplum kuruluşları 25 Mayıs tarihli Yeni Şafak Gazetesi'nin arka sayfasının tamamında yayınlanan ilan sayın Başbakanımız hitabıyla başlıyor.
Şebinkarahisar Sivil toplum kuruluşlarınca gazeteye verilen tam sayfa ilanda 78 yıldır mücadelesi verilen kazanılmış hakkının iadesi talebi dile getiriliyor.
Gazete ilanında, Şebinkahisar'ın Osmanlı Dönemi'nde yüzyıllardır sancak beyliği yaptığını, ancak 1933 yılında gideri gelirinden fazla gerekçesiyle 7 il ile birlikte il hakkı elinden alındığını elinden alınan bu illerin 6'sının il hakkı iade edildiğini Şebinkarahisar'ın ise halen hakkının iade edilmediğinden duyulan rahatsızlığı dile getiriliyor.
Yeni Şafak Gazetesi'ne verilen o ilan:
Sayın Başbakanımız
Osmanlı döneminin yöneticileri yüzyıllardır Şebinkarahisar'ı idari-askeri (Liva-sancak) merkez yaptı.
Cumhuriyet döneminde il yapılan Şebinkarahisar, 1933 yılında gideri gelirinden fazla gerekçesiyle Rize dahil 7 il ile birlikte il hakkı elinden alındı. 6'sının il hakkı iade edildi.
1933'te Türkiye nüfusu 15 milyon, Şebinkarahisar il nüfusu 120 bin (Kaynak: Devlet yıllığı) 2011'de Türkiye nüfusu 5 kat artarak 74 milyon oldu. Şebinkarahisarlı nüfus ise gurbetçisiyle 580 bini buldu.
İtibarları haksız bir şekilde elinden alınan devlet adamı ve sanatçıların itibarları iade edildi. 580 bin Şebinkarahisar yöre halkı ise 78 yıldır tekrar il olmayı bekliyor.
Şebinkarahisar'ın tekrar il olması, coğrafi yapıdan kaynaklanan Kelkit Vadisi'nin idari ve askeri otorite boşluğuna son verir. Silah kaçakçılığı, terör trafiği ve göç önlenir. Çünkü; Şebinkarahisar, Karadeniz ve Kelkit Vadisi'ne yüzlerce yıldır huzur ve güven sağlayan bir kale kapısıdır.
Şebinkarahisar'ın eski ilçelerinin bugünkü illerine olan ortalama uzaklığı 146 kilometredir. Şebinkarahisar'a olan uzaklıkları ise ortalama 45 kilometredir.
Bu toplumun tekrar il olma hakkını iade ederek makus bir talihi yenmenin onur ve şerefini yaşayan da siz olun.
kazanılmış il hakkımızı sizden istiyoruz.
Sayın Başbakanımız, Meclisten aldığınız Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisiyle bu haksızlığa bugün son verebilirsiniz... Yüzbinlerce Şebinkarahisarlı (450 bini İstanbul'da) sizden sadece bunu bekliyor...
Şebinkarahisar Halkı Adına Şebinkarahisar Sivil Toplum Kuruluşları
Haber Vedat Yavuz











