|
Ankara Çankaya Belediyesi başkan adaylığından tanıdığımız, Şebinkarahisarlı Y.P Genel Sekreteri Murat Güztoklusu'nun hazırladığı bir çok önemli projeler bir çok belediye tarafından yakınen biliniyor. Güztoklusu rahmetli Aktuna hakkında kaleme aldığı yazısında önemli konularında altını çiziyor. Murat Güztoklusunun kaleminden "YILDIRIM AKTUNA VE HALKSU PROJESİ "
"Yeni kaybettiğimiz Eski Sağlık Bakanlarımızdan Sn. Yıldırım Aktuna ile 1989 Yerel Seçimleri'nden sonra İstanbul Belediyesi'nde bir iştirak şirketinde Genel Müdür olarak, o dönemde İstanbul'da had safhaya varmış olan içme suyu sorununu çözmek için HALKSU PROJESİ'ni su sitasyonlarıyla uygulamak için uğraşırken, tanıdım. O da Bakırköy Belediye Başkanı olmuş saynı sorunla kendi ilçesinde halk sağlığını korumak amacı ile canla başla uğraşıyordu. Daha sonra 1992'de Ankara'ya yine bir belediye şirketi aracılığıyla Halksu Projesi'ni uygulamak için çağrı üzerine gelmiştim. Ankara'da da Proje'nin yayıldığı ülke sathında açılan binlerce su istasyonu gibi su istasyonları açmıştık. Halk ucuz ve sağlıklı içme suyuna kavuştuğu için mutluydu ve projeyi destekliyordu. Televizyonlar üst üste röportajlar yapıyordu. Projeyi engellemek için her türlü engellemeyi ve tehdidi yapan su mafyası sinmiş fırsat kolluyordu. Su mafyasına bu kez içme suyunda büyük çıkar potansiyeli gören polikarbonat ambalajlı su satışları için yatırımlara giren büyük sermaye de eklenmiştir. Kontrollerindeki güdümlü medyayı kullanarak uyduruk yada abartılmış ve çarpıtılmış haberler yayınlıyorlardı. O dönemde Sağlık Bakanlığı'nda konuyla ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıyı Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna yönetiyordu. Çıkarları bozulanların sözcüleri ardarda konuşuyor. HALKSU PROJESİ'ne veryansın ediyorlardı. Gözler Ankara'da projeyi yürüten Belediye Şirketi'nin Genel Müdürü olarak bana çevrilmişti. Ben Projenin İstanbul'da ilk aşamasında nasıl başlattığımı, hangi gereksinimleri nasıl karşıladığımızı, halkın projeyi nasıl tuttuğunu, Ankara'ya, İstanbul ve diğer yerlere projenin nasıl yayıldığına ve sağladığı yararları bir bir anlattım. Çıkarları ve toplantıyı düzenleterek su istasyonları kapattırma oyunları bozulanlar söz aalarak kara çalmalarını sürdürmek istediler. Ama Bakan Aktuna onlara bir el hareketiyle susturdu. İstanbul'da aynı dönemde Belediye Başkanı ile sorunla nasıl uğraştığını anlattı. Orada başlattığım Halksu Projesi'nin başarısına tanık olmuştu. Bana dönerek sorun ve şikayetleri nasıl çözüleceğini sordu. Halksu İstasyonları'nın halkça tutulduğunu büyük talep nedeniyle hızla yayıldığını ama Belediyelerin ve ilgili kamu birimlerinin yeterli bir denetim standardı ve sistemi kuramadığını anlatarak Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye çapında su istasyonları için bir takım standartların ve denetim düzenini belirleyen bir Yönetmelik çıkarmasına ve İl Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla düzenli birdenetim sisteminin kurulmasının sorunu çözeceğini anlattım. Merhum Bakanın konuyu çok iyi anladığını gözleriyle yaptığı teyid onayından anladım. Toplantıyı uygun cümlelerle sona erdirdi. Daha toplantı tamamen dağılmadan bürokratlarına gerekli talimatları vererek gerekli süreci başlattı. Halksu Projesi onun sayesinde birkaç yıl komplolardan kurtuldu. Işıklar içinde yatsın"
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilir. Lütfen sisteme giriş yapın veya kayıt olun. Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.4 |